Υπηρετεί το ποντιακό θέατρο στη Γερμανία

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ενας Πόντιος από την Κρύα Βρύση, ο Ελευθέριος Τελλίδης, υπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια το ποντιακό θέατρο στη Γερμανία, με συνέπεια και πολλές επιτυχίες, ενώ έχει γράψει και σημαντικό λογοτεχνικό έργο.
Ο Τελλίδης, μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο της γενέτειράς του, σπούδασε και τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, και το 1971 έφυγε για το Ντόρτμουντ της Γερμανίας, στο πανεπιστήμιο του οποίου παρακολούθησε παιδαγωγικά, ψυχολογία και κοινωνιολογία. Στο τέλος των σπουδών του, πήρε το πτυχίο των παιδαγωγικών. Παράλληλα με την εργασία του ως δάσκαλος στα τμήματα μητρικής γλώσσας για τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, τις οποίες ολοκλήρωσε με διδακτορικό στις παιδαγωγικές επιστήμες.
Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα, που έχουν ως θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, όπως «Της ξενιτιάς τα βάσανα - Να γελάς ή να κλαις», «Η δίψα του χρήματος» και άλλα, διάφορα, διηγήματα.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο Ελευθέριος Τελλίδης συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες των συλλόγων Ποντίων της Γερμανίας, ως γόνος ποντιακής οικογένειας.
Από το 1996 διευθύνει τη θεατρική ομάδα των γειτονικών πόλεων Ντόρτμουντ και Χάγκεν. Ως σκηνοθέτης της ομάδας αυτής, έχει ανεβάσει τέσσερα θεατρικά έργα του Κιλκισιώτη συγγραφέα και λαογράφου, βασικού συνεργάτη του περιοδικού «Ποντιακή Εστία», Δημήτρη Σ. Νικοπολιτίδη, που τον είχε καθηγητή φιλόλογο στην Κρύα Βρύση.
Οι κωμωδίες του Νικοπολιτίδη, όπως ανεβάστηκαν στο θέατρο από τον Τελλίδη και παραστάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, άφησαν άριστες εντυπώσεις. Σκόρπισαν άφθονο γέλιο σε Πόντιους και μη θεατές.
Δημήτρης Νικοπολιτίδης
Τα έργα του Δημήτρη Νικοπολιτίδη, που παρουσίασε στη σκηνή ο Ελευθέριος Τελλίδης, είναι: «Όλφ για την Παναΐλαν», «Ο πρόεδρον τη χωρί'», «Η Λίτα εγάνωσεν τα πουλούλφ» και «Χωρίς εσέν 'κι 'ίνουμαι, χωρίς εσέν κ' ευτάω». Η κωμωδία «Όλφ για την Παναΐλαν» έχει αποσπάσει βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς.
Η κωμωδία «Χωρίς εσέν 'κι 'ίνουμαι, χωρίς εσέν κ' ευτάω» παίζεται μέχρι σήμερα σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Η θεατρική ομάδα του Ελευθέριου Τελλίδη έχει ανεβάσει και το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο χωρέτες», επίσης με μεγάλη επιτυχία.
Ο Ελευθέριος Τελλίδης συνεχίζει τη συνεργασία του με τους συλλόγους των Ελλήνων της Γερμανίας, με ομιλίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την ιστορία και τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah