Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013



Ο ΡΑΦΕΤ ΚΑΙ Ο ΒΑΛΑΕΝΤΙΝ κατάλαβαν ότι ή διάλυση των αντάρτικων σωμάτων και η εξόντωση του ελληνικού στοι­χείου δεν θα ήταν καθόλου εύκολη δουλειά, γιαυτό ανασκουμπώθηκαν και βάλθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πού διέθεταν για να φέρουν σε πέρας το σατανικό σχέδιο της κυβέρνησης των Νεότουρκων: 
Συγκέντρωσαν πιο πολλές στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαμψούντα και ξεσήκωσαν ξανά τα τουρκοχώρια της περιφέρειας φανατίζοντάς τα με θρη­σκευτικά συνθήματα και με ρητά τού Κορανίου κατά των ά­πιστων. Μοίρασαν παντού υποσχέσεις για πλιάτσικο και όρ­για και κατάστρωσαν τα σχέδιά τους με κάθε λεπτομέρεια.
Οι χοτζάδες και οι ιμάμηδες από τα τζαμιά της πόλης και των τούρκικων χωριών, καλούσαν τούς πιστούς τού Μω­άμεθ να ξυπνήσουν από το λήθαργο και τη φοβία, να βγάλουν από μέσα τους κάθε αγαθή προαίρεση και αίσθημα φιλίας προς τούς γκιαούρηδες, τούς εχθρούς τού Κορανίου και της τουρκικής πατρίδας, και να πάρουν μέρος στην εκστρατεία, στον ιερό πόλεμο κατά τού εχθρού πού απειλεί τη ζωή, την τιμή και την περιουσία τους.
Τα υστερικά καλέσματα των θρησκευτικών και πολιτι­κών ηγετών έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Γιατί, όχι μόνο ό αργόσχολος όχλος της πόλης, οι ελεεινοί πλιατσικολόγοι και τα κατακάθια της κοινωνίας, αλλά και οι νωθροί μουσουλμάνοι των χωριών άρπαξαν τα χαντζάρια και τα όπλα για να πλαισιώσουν το στρατό. 
Ολόκληρη η πε­ριφέρεια βρέθηκε με μιας στο πόδι, σα να μεταφέρθηκε το ανατολικό μέτωπο λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σαμψούντα, σα να σίμωναν οι Ρώσοι στον Ιρη ποταμό και κινδύνευε η πόλη να πέσει στα χέρια τους. Δέκα χιλιάδες Τουρκιά ήταν έτοιμη για το μεγάλο γιουρούσι.
Η τρίτη τούτη μεγάλη εξόρμηση κατά των ανταρτών, έγινε σύμφωνα με επιτελικό σχέδιο. 0ι ταχτικές δυνάμεις έ­πιασαν τις τρεις πλευρές της περιφέρειας και κινήθηκαν από τα ακραία σημεία τού σαντζακιού: Άλλες ξεκίνησαν από τα νοτιοανατολικά, από την περιοχή της Έρμπαγα, άλλες, από τ' ανατολικά, από τον Τσαρσαμπά, κι άλλες από τα δυτικά, από την Πάφρα. Τις περισσότερες δυνάμεις τις έριξαν από τη μεριά της Έρμπαγας, πίσω από τις πλάτες των ανταρτών της Σαμψούντας, με αντικειμενικό σκοπό να τούς εγκλωβίσουν και να τούς αφήσουν μια μοναδική και απατηλή διέξοδο, τη βόρεια πλευρά, προς τη θάλασσα. Δηλαδή να τούς ρίξουν στο θανάσιμο αδιέξοδο.           :
Η όλη επιχείρηση ενισχύθηκε με ορειβατικό πυροβολι­κό, με άφθονα μυδραλιοβόλα και με ιππικό. Τη δύναμη τού­τη πλαισίωναν οι άταχτοι τσέτες και τα μπουλούκια των φα­νατισμένων άοπλων μουσουλμάνων.
Μόλις δόθηκε το σύνθημα της δράσης, ό στρατός κινή­θηκε γρήγορα από τις βάσεις του προς τις ορισμένες κατευ­θύνσεις του. Στο διάβα του κατέστρεφε, ξύριζε τον τόπο και ξεκαθάριζε τα χωριά από κάθε ρωμαίικο στοιχείο πού έπε­φτε στα χέρια του. Γυναίκες, άντρες, παιδιά, γέρους, τούς έπιανε, τούς κατέβαζε στην πόλη, τούς έκανε σεφκιέτ και τούς έστελνε στην εξορία.
Pafra

Βαδίζοντας νυχτοήμερα, σίμωσαν πρώτοι στον προορι­σμό τους οι Τούρκοι πού ξεκίνησαν από την Πάφρα. Παρα­κάμπτοντας το Νεμπιέν και το Κοτσάνταγ, προχώρησαν ίσια προς το Άγιούτεπε. Οι αντάρτες και οι άμαχοι πού ήταν στα λημέρια τού βουνού, άκουσαν ξαφνικά τα χαράματα από  τη μεριά τού Τσιφλίκ, τα μουσουλμανικά κανόνια να βροντούν!. . . Σε λίγο οι οβίδες έπεφταν κιόλας βροχή σ' όλη τη δυτική έκταση. Έπειτα από μισή ώρα προχώρησε και το πεζικό, με τα τουμπελέκια και τις σάλπιγγες, ανιχνεύοντας πιθαμή προς πιθαμή το έδαφος και κλείνοντας όλο και πιο στενά, από την πλευρά του, τον αόρατο κλοιό πού έζωνε ο­λόκληρη την περιοχή.
Οι καπετάνιοι έγκαιρα πληροφορημένοι για το μεγάλο όγκο και τη δύναμη πυρός τού εχθρού, έκριναν ότι έπρεπε να αποτραβηχτούν με τις δυνάμεις τους πιο βαθιά, στα δάση, στις κορφές και τις χαράδρες, σέρνοντας μαζί τους τα χιλιά­δες γυναικόπαιδα, τούς γέρους, τούς παπάδες, τούς άρρω­στους και τα ζωντανά. Ή κίνηση αποφασίστηκε να γίνει το βράδυ, για να μη δώσουν στόχο στα κανόνια.
ΟΤΑΝ ΝΥΧΤΩΣΕ ΓΙΑ ΚΑΛΑ, ό καπετάν Δημήτρης με τούς αντάρτες του και τα γυναικόπαιδα ήταν έτοιμος για τη φυγή. Είχε χωρίσει όλο το πλήθος σε κολόνες και γύρω στην κάθε μια έβαλε, σε σχήμα μισοφέγγαρου, ομάδες ένοπλων και άοπλων άντρων, πού κρατούσαν μεγάλα κλαδιά δέντρων. Έτσι σχηματίστηκε ένα μεγάλο τεχνητό δάσος, πού θα καμου­φλάρισε την πορεία τους. Μόλις λοιπόν δόθηκε το σύνθημα από τον αρχηγό, «το δάσος» ξεκίνησε και μια - μια οι κολό­νες προχωρούσαν. Έπαιρναν από ένα μονοπάτι, διάβαιναν μέσα από ένα βαθύ ρέμα και κατόπιν ανηφόριζαν. Σε λίγο τραβούσαν προς τα ανατολικά τού Άγιούτεπε, περνώντας ανάμεσα από τις γραμμές των Τούρκων!
Μετά από μιας ώρας αργή, σιωπηλή και προσεχτική πο­ρεία, οι Ρωμιοί βγήκαν ανενόχλητοι από τον κλοιό, πέρασαν το Κεστενέκερις και προχώρησαν προς την περιφέρεια Τσαρσαμπά. Σε τούτη την περιοχή υπήρχαν μερικά τούρ­κικα χωριά, μα οι κάτοικοι τους έλειπαν στην εκστρατεία τού Άγιούτεπε , για να κάνουν λεηλασίες. Επί πλέον ή ομάδα τού καπετάν Παντελή είχε αποσταλεί προς τα βορειοανατο­λικά για να καλύψει την πορεία τού πλήθους από τη μεριά τού Τεκέκοϊ και να είναι έτοιμη να πιαστεί σε μάχη ή να απασχολήσει οποιαδήποτε δύναμη τουρκική επιχειρούσε να βάλει φραγμό στο δρόμο τού καπετάν Δημήτρη.
Έτσι, ό οπλαρχηγός, οι αντάρτες του και τα γυναικό­παιδα, πέρασαν άνετα ανάμεσα από τα τουρκοχώρια, συνέχισαν την πορεία τους όλη τη νύχτα και τα ξημερώματα έ­φτασαν σ' ένα πυκνό δάσος της περιοχής τού Κοβτζέτερε. Έκαναν στάση για να ξεκουραστούν όλη τη μέρα και μόλις σκοτείνιασε, συνέχισαν την πορεία για τα βουνά της Άγια- χλάρας, τού Τσιγγίρ καί τού Χαϊδάρ, πού ήταν γεμάτα με πυκνά καί παρθένα δάση, απρόσιτα στους Τούρκους.
Την ίδια νύχτα γλίστρησαν μέσα από τον τουρκικό κλοιό καί οι άλλοι καπετάνιοι με τις ομάδες τους καί τα πλήθη των γυναικόπαιδων πού προστάτευαν.

Χρήστου Σαμουηλίδη
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah