Ο Νίκος Ασλανίδης και τα "Αληθινά σενάρια" του

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012



Μια από τις ελάχιστες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χτυ­πά τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης από την ΕΡΤ3.
 Όσοι από τους τηλεθεατές δεν έχουν την ευκαιρία να δουν την εκπομπή στην πρώτη προβολή της, κάθε Πέμπτη, στις 11 το βράδυ, μπορούν να την απολαύσουν κατά τις επαναλήψεις της μέσα στην εβδο­μάδα.
Ο Νίκος Ασλανίδης έχει παρουσιάσει εκατοντάδες ενδιαφέροντα θέματα από την Ελλάδα και το εξωτε­ρικό, με πολλή επιμονή στην ουσία τους και πάντοτε όμορφα, απλά, χωρίς μεγαλοστομίες και φράσεις «κλι­σέ».
Σε πρόσφατη εκπομπή για τη Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, ο Νίκος Ασλανίδης συναντά δύο υπεραιωνόβιους, οι οποίοι — παιδιά τότε — γλίτωσαν, διαφεύ­γοντας στη Ρωσία, λίγο πριν τη Γενοκτονία. 
  Η εκπομπή πα­ρουσιάζει, επίσης, την ιστορία του συγγραφέα Γιώργου Αν­δρεάδη, ο οποίος έγραψε τις βιογραφίες τριών προσφύγων, που συγκίνησαν Έλληνες και Τούρκους αναγνώστες. Τα βι­βλία του, που κυκλοφόρησαν σε εννιά γλώσσες, τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στον Πόντο, που τον επισκέφθηκε 52 φο­ρές. 
Πριν από 12 χρόνια, όμως, απελάθηκε από το κράτος της Τουρκίας. Με επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν ζή­τησε, τουλάχιστον, μετά θάνατον να ταφεί στη γενέτειρα των προγόνων του. Η επιστολή αυτή έγινε πρωτοσέλιδη είδηση στις τουρκικές εφημερίδες και εκατοντάδες Τούρκοι διανοού­μενοι συγκέντρωσαν υπογραφές υπέρ του Έλληνα συγγραφέα.

Τα Αληθινά Σενάρια» αφηγούνται και την ιστορία του κα­θηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χάρη Εφραιμίδη, ο οποίος, όταν επισκέφτηκε την Τραπεζούντα για επαγγελμα­τικούς λόγους, προσπάθησε να ικανοποιήσει την επιθυμία της ηλικιωμένης θείας του: να βρει στο σπίτι της το σταυρό του γιου που έχασε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κατά την επίσκεψή του στο σπίτι, στον Πόντο, τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη...
Η αυλαία για την εκπομπή πέφτει με τη συγκινητική ιστορία ενός ηλικιωμένου Θεσσαλονικιού, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την επίσκεψή του πέρυσι στο χωριό του πα­τέρα του στον Πόντο και δέχτηκε τη φροντίδα ενός Τούρκου νοσοκόμου σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Τραπεζούντας. Εννέα μήνες μετά ο κύριος Λάζαρος, υγιέστατος πλέον, κάλεσε τον άνθρωπο που του συμπαραστάθηκε να έρθει στη Θεσσαλονί­κη για να τον φιλοξενήσει.





Πανος Καϊσίδης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah