Σχέση του Ποντιακού Ελληνισμού με κατοίκους της Μάνης και των κατοίκων της Κορσικής

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορική διαδρομή για το γεγονός ότι η Τραπε­ζούντα υπήρξε η πρώτη πατρίδα των κατοίκων της Μάνης ενός τμήματος που σή­μερα ζουν στην Κορσική, όπως δείχνει ένα σημείωμα για την επίσκεψη των Ελ­λήνων της Κορσικής στη Μάνη.
 "Η Τραπεζούντα του Βυζαντίου υπήρξε η πρώτη πατρίδα τους. Δεύτερη το Οίτυλο, το μανιάτικο Βοίτυλο, τρίτο το χωριό Καργιές στην κορσικάνικη διάλεκτο λέγεται Καργκέζε ".
Πιο συγκεκριμένα: εκατόν δέκα Κορσικανοί Μανιάτες, της μεγάλης γενιάς των Στεφανοπουλαίων, ήρθαν στην Ελλάδα, με ηγέτιδα την πρόεδρο τους κυρία Στεφανόπολι, για να γιορτάσουν, τα τριακόσια χρόνια, από τότε που έφυγαν από τον τόπο τους οι πρώτοι πρόγονοι τους οι οποίοι έφτασαν στην Κορσική στις 14 Μαρτίου του 1677. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη Μανιατών από την Κορσική. Η πρώτη έγινε το 1966.
Δύο φορές άφησαν οι μεγάλες πατριές του Οιτύλου, την πατρίδα τους και ξενιτεύτηκαν, για να μην υποδουλωθούν. Την πρώτη φορά γύρω στα 1671 με 74, οπότε εφτακόσιοι Οιτυλιώτες, με επικεφαλή το μεγάλο γένος των Γιατράνων, έφυγαν στη νότια Ιταλία, ύστερα από συνεννόηση με τους προγόνους των Μεδί­κων της Φλωρεντίας.
Κορσική
Τη δεύτερη, αμέσως μετά, οχτακόσιοι κάτοικοι με επικεφα­λείς τους Στεφανόπουλους, απογόνους των Κομνηνών της Τραπεζούντας και των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, αφήνουν την πατρίδα τους και πάνε στην Κορσική, όπου χτίζουν το χωριό Καργιές, το σημερινό Καργκέζε, όπου ζουν οι ξακουστοί Στεφανόπουλοι και οι άλλοι Έλληνες της Κορσικής.
Σήμερα οι συμπατριώτες μας στο Καργκέζε διατηρούν ακόμα τα λατρευτικά τους έθιμα, μιλούν και σήμερα τη μανιάτικη γλώσσα τους και διατηρούν τη ρωμέϊκη τους συνείδηση.
Τους τράβηξε η Κορσική, γιατί είναι ίδια σε ομορφιά και αγριάδα με τη Μάνη, με το Βοίτυλο. "Νησί της ομορφιάς" τη λένε οι Γάλλοι και "Καλλίστη" την ονομάζουν οι αρχαίοι Έλληνες. Οι σημερινοί Έλληνες της Κορ­σικής, έχουν την ίδια δωρική υπερήφανη μορφή των προγόνων τους.
Από τους Στεφανόπουλους, λένε, πως κατάγονταν ο Ναπολέοντας Βοναπάρ­της, γιατί οι Βοναπάρτηδες ήταν παρακλάδι της οικογένειας Στεφανόπουλοι, με το όνομα "Καλομέρηδες" που στην κορσικάνικη διάλεκτο σημαίνει "Μπουόνα πάρτε". Κι όταν πέθανε ο πατέρας του Ναπολέοντα, ο Δημήτριος Στεφανόπολι ανέλαβε υπό την προστασία του την πολυμελή οικογένεια των Βοναπάρτηδων. Γι' αυτό, μάλιστα, όταν το 1797 σχεδίασε ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης να κατέβει στην Ελλάδα, έστειλε τους αδελφούς Δήμο και Νικόλαο Στεφανόπολι στη Μάνη για να συνεννοηθούν με τον ηγεμόνα της Τζανέτ - Μπέη Γρηγοράκη και να προε­τοιμάσουν το έδαφος.
Ο γιατρός Στεφανόπολι - Κομνηνός, απόγονος των Βυζαντινών αυτοκρατό­ρων Κομνηνών, υπήρξε δήμαρχος για πολλά χρόνια στο Αγιάσο. Η Γαλλία τους τίμησε σε πολλές περιπτώσεις. Επί Λουδοβίκου 16ου, λίγα χρόνια πριν από τη γαλλική επανάσταση και την εμφάνιση του Ναπολέοντα, είχε επίσημα αναγνωρι­στεί στην οικογένεια Στεφανόπολι, ο τίτλος του πρίγκιπα της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών.
Όταν το 1977 ήρθαν να δουν τη γενέτειρα τους, η υποδοχή τους στην Ελλάδα υπήρξε κάτι το ανεπανάληπτο. Οι Βοιτυλιώτες αποθέωσαν στην κυριολεξία τους φιλοξενουμένους τους. Μια μεγαλόπρεπη αψίδα είχε στηθεί στην είσοδο του ι­στορικού και ομηρικού αυτού χωριού, ενώ κωδωνοκρουσίες χαιρέτιζαν την άφιξη τους.
Εμπνευσμένη από το απίστευτο γεγονός και με τρικυμισμένη ψυχή η πρόε­δρος των Ελλήνων της Κορσικής κ. Θεοδώρα Στεφανόπολι, έκαμε εμπνευσμένη δήλωση στην ελληνική εφημερίδα του Παρισιού "Έθνος", όπου καταχωρήθηκε εκτεταμένο ρεπορτάζ από την υποδοχή των Ελλήνων της Κορσικής στη Μάνη.

1.Βλ. Το βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης 1987 σελ. 4



Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah