Οι νηστείες στη Σαντά του Πόντου.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012


Όλες τις νηστείες τις τηρούσαν αυστηρά, ως και η Τετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου. Η αποχή ήταν απόλυτη από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα αυγά, το κρέας, ακόμη και το λάδι.
Στο χωριό Τερζάντων γιόρταζαν των Αγίων Θεοδώρων(το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής) γιατί ήταν ο κύριος ναός . Μετά το τέλος της λειτουργίας οι χωριανοί τους φίλευαν με «τ' Άε-Θοδωρή την σουρβάν». 

Ήταν σούπα νερόβραστη από «κορκότα» και νερό, για να μη βαραίνει το στομάχι  με αρτυμένα φαγητά, ύστερα από τόση νηστεία.
Για τον σκοπό αυτό στον χώρο που υπήρχε λιγο κάτω από το σχολείο και λεγόταν μοτός, τοποθετούσαν ξύλινους πάγκους και πρόχειρα τραπέζια, που τα κατασκεύαζαν για τον σκοπό αυτό όλοι οι κάτοικοι και ιδίως οι λίγοι άντρες που συνέπιπτε να βρίσκονται στη Σαντά. 
Πάνω σε αυτά τοποθετούσαν τα ανάλογα ξύλινα πιάτα και κουτάλια, τα οποία οι διοργανωτές δανειζότανε από τα σπίτια του χωριού και μετά τα επέστρεφαν. 
Σε μεγάλα δίλαβα χάλκινα καζάνια έβραζαν το νερόβραστο  σουρβά(σούπα),που το πρόσφεραν δωρεάν οι κάτοικοι του χωριού σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Santeos

 


Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah