ΠΑΦΡΑ / BAFRA

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012


Πόλη χτισμένη πάνω στην οδό Σινώπης - Σαμψούντας, στη δεξιά όχθη του Άλυος. Οι κάτοικοι της ήταν Τούρκοι (περίπου 7.000),Έλληνες (περίπου 3.000) και Αρμένιοι (1.000-2.000). Εκτός από τους ντόπιους υπήρχαν και οικογένειες καταγόμενες από την Καππαδοκία, όπως και από άλλες πόλεις του Πόντου.
Δημοτικο Σχολειο στην  Παφρα (φωτο: Νικος Αφεντουλιδης)

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν τουρκόφωνοι. Στην πόλη πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτουργούσαν εκπαιδευτήρια διαφόρων βαθμίδων: νηπιαγωγείο (400 νήπια), οκτατάξια αστική οχολή 160 μαθητές), πεντατάξιο παρθεναγωγείο (80 μαθήτριες) και τριτάξιο αρρεναγωγείο στη συνοικία Ισαακλή 140 μαθητές).
 Υπήρχε, επίσης, θέατρο 400 θέσεων. Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης ήταν αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα. Η Πάφρα ήταν έδρα επισκοπής (Ζήλων) και ανήκε οτη Μητρόπολη Αμάσειας.
Νότια του οικισμού βρίσκεται το βουνό Ντεπιέν Νταγκ στα πυκνά δάση του οποίου διαδραματίστηκαν στα 1915-1918 σκληρές μάχες των Παφραίων ανταρτών κατά των αποσπασμάτων της τουρκικής χωροφυλακής. Η ξυλεία ήταν από τα σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της περιοχής. Η Πάφρα, εμπορικό κέντρο για τα εκατό και πλέον χωριά της περιοχής της, παρήγαγε επίσης αρκετά μεγάλες πο­σότητες μαύρου χαβιαριού και, βέβαια, τα περίφημα κα­πνά που έφεραν το όνομα της.

Santeos
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah