Η Σανταία σαν Σύζυγος..

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Οι Σανταίες διακρίνονταν για την συζυγική τους  πίστη. Αγαπούσαν και σέβονταν τους άντρες τους. Χρόνια και χρόνια τους περίμεναν σαν άλλες Πηνελόπες να γυρίσουν από την ξενιτιά.
Τιμούσαν το στεφάνι τους και μένανε πιστές ακόμη και μετά τον θάνατο του συζύγου τους. Όταν χήρευαν, πολύ σπάνια ξαναπαντρεύονταν όσο νέες και αν ήσαν.
Τα διαζύγια ήσαν σπάνια στην Σαντά, και αυτά ελάχιστα μόνο για λόγους μοιχείας, της γυναίκας φυσικά. Οι άντρες, ας κουβαλούσαν τα αφροδίσια νοσήματα από την ξενιτιά. Τα διαζύγια τα έδινε η Μητρόπολη. Δεν πήγαιναν στα δικαστήρια. Εξ άλλου οι Σανταίοι για κανένα εσωτερικό πρόβλημα δεν πήγαιναν στον κατή(Τούρκος δικαστής). Όποιος το έκανε, τον τιμωρούσαν με εξωεκκλησιασμό.
Η σύζυγος ήταν αφοσιωμένη στην οικογένεια και προσπαθούσε πάντοτε να κρατά ψηλά την θέση του συζύγου της.
Όταν τύχαινε να έχει παράπονο από τον σύζυγο της, δεν το φανέρωνε ούτε στην ίδια την μάνα της, για να μην τον εκθέσει. Όμως ούτε και οι μάνες δέχονταν να τις ακούνε, γιατί δεν το θεωρούσαν  εύλογο να ανακατεύονται στα προβλήματα του ζευγαριού.
Γενικά η Σανταία ήταν ενάρετη και πιστή σύζυγος , καλή και άξια σύντροφος στη ζωή. Βοηθός και συμπολεμίστρια του άντρα της στις συμπλοκές με τους Τούρκους.
Santeos
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah