Στάθης Αθανασιάδης( Γεροστάθης) 1898-1978

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Λαογράφος και Ιστορικός απο την Σαντά του Πόντου.Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη Σαντά,έπειτα σπούδασε στο φροντιστήριο Τραπεζούντας.Διορίστηκε δάσκαλος στη γενέτειρα του τη Σαντά.
Ο Αθανασιάδης έγραψε την λαογραφία της Σαντάς (τρίτομη)-Ποντιακή Ακριτική Ποίηση,Συντακτικό της Ποντιακής διαλέκτου κ.α. Για όλη την δράση του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με τρία βραβεία και με πέντε βραβεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νικης (ο Γερο Στάθης όπως ονομαζόταν με το καλλιτεχνικό του όνομα),πέθανε σε βαθιά γεράματα.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από αφήγηση του Μιλτιάδη Παρχαρίδη:
.........Ο δάσκαλος Ευστάθιος Αθανασιάδης ,προσωρινός κάτοικος του χωριού Ραχμαλήη, όταν είδε μεγάλα και μικρά παιδιά χωρίς σχολείο φρόντισε να βρει έναν άδειο χώρο,αλλά μέσα στα λίγα ακατάλληλα σπίτια που υπήρχαν ζούσαν στο καθένα στριμωγμένοι από 2-3 οικογένειες. Κατέληξε λοιπόν σ'ενα τζαμί που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού να συγκεντρώσει τα παιδιά και να κάνει το πρώτο μάθημα στην περίοδο 1921-22 τελείως δωρεάν παρ'ολη την φτώχεια του.
Όταν επισκέφτηκε το συνοικισμό υπάλληλος της πρόνοιας και είδε τον χώρο που παρέδιδε το μάθημα έμεινε κατάπληκτος και υποσχέθηκε τον διορισμό κρατικών δασκάλων.

Εργάστηκε έως το 1924 και τον ίδιο χρόνο  διορίζεται σαν κρατικός δάσκαλος ο Ανδροκλής Γεωργιάδης και μετ οι Παναγιώτης Χαραλαμπίδης και Ευστάθιος Αθανασιάδης.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah