14Ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

  
    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» για 14η συνεχή χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στον Ιερό χώρο της Ιεράς Μονής «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην Καστανιά Ημαθίας, από τις 19 έως και τις 22 Ιουλίου. Πάνω από 600 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις.
Τους νέους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ενώ την έναρξη του Συναπαντήματος κήρυξε ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης.
 
Παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Βουλευτής της ΝΔ Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και, ο Αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βεροίας κα Χαρούλα Ουλσουτζόγλου, ο κ. Αντώνιος Σαουλίδης Δημ. Σύμβουλος Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και η κα Στεφανία Τανιμανίδου Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη.
      Οι νεολαίοι παρακολούθησαν προβολές ταινιών, επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην Βέροια, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, τέλεσαν Τρισάγιο στην μνήμη του Νέστωρα (Άκη) Καρολίδη στον Τριπόταμο Βεροίας, ενός από τους πρωτεργάτες του Συναπαντήματος που χάθηκε πρόωρα, παρακολουθήσουν διαλέξεις από τον Καθηγητή ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τον Ηθοποιό-Συγγραφέα κ. Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν),  
 
τον Εκδότη του Περιοδικού «΄Αμαστρις» κ. Δημήτρη Πιπερίδη  και την Δικηγόρο κα Κατερίνα Τσαπικίδου.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συζητήσεις με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο στέλνουν ένα ενωτικό μήνυμα, σε όλα τα οργανωμένα Ποντιακά Σωματεία αλλά και τις Ομοσπονδίες, σεβασμού και συμπαράστασης στο έργο και την προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος της «Παναγίας Σουμελά».
 
Οι νέοι της Οργανωτικής Επιτροπής τίμησαν τον Αμανάτη Ταγκαλίδη Έλληνα επιχειρηματία της Διασποράς για την Πολύτιμή προσφορά του στον ποντιακό Ελληνισμό.
      Η θεατρική παράστασης της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων ενθουσίασε τα παιδιά με την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά της «Βαρκίζ ο κλέφτες» (Φωνάζει ο κλέφτης )στην ποντιακή διάλεκτο. Επίσης κατά τη διάρκεια του τετραημέρου οι νέοι παρακολούθησαν, μουσική συναυλία από τη Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Ν. Τραπεζούντας «Αλ. Υψηλάντης» και Παραδοσιακούς  χορούς  της Κρήτης από τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών «ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ»
Τα Μέλη της Ο.Ε του 14ου  Συναπαντήματος, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τον τρόπο παρασκευής  ποντιακών λουκουμάδων τα λεγόμενα «Τσιριχτά».
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια, στο μνημείο του Κηρού Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Φιλιππίδη) από την Οργ. Επ. του Συναπαντήματος, το Ιερό Προσκύνημα ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ και τον Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεζυρόπουλο.
 
Επίσης λειτούργησε για πρώτη φορά έκθεση ζωγραφικής στο χώρο του προσκυνήματος με έργα εμπνευσμένα από την ζωή στον αλησμόνητο Πόντο αλλά και από την Σουμελιώτισα Κυρά, από τον ζωγράφο Ιωάννη Λουκίδη, την Εύξεινο Λέσχη Ναούσης, το Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Ν. Τραπεζούντας «Αλέξανδρο Υψηλάντη» και τον Σύλλογο Ποντίων Λουτροχωρίου «Το Καρς».
      Σημαντική και καταλυτική ήταν η παρουσία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης που για 4 ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον χώρου του Ιερού Προσκυνήματος.
 
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το 15ο  Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2013.
Τιμήθηκε για ακόμη μια φορά η προσφορά και το έργο του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαιτέρως η προσφορά τους που σχετίζεται με τη νέα γενιά.
Η Οργανωτική Επιτροπή
του 15ου «Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά»
Για πληροφορίες τηλ 6981/952041, 2310-271812, 271336 fax: 2310-285343, e-mail: info@panagiasoumela.gr








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah