Γνωρίζοντας τον άλλον...

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου στη χώρα του Ξένιου Δία», μαθητές μιλούν για τις χώρες τους, ετοιμάζουν χάρτες, παρουσιάζουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης και διατροφικές συνήθειες.
Η συνεργασία μεταξύ δασκάλων και καθηγητών ειδικοτήτων στο 55ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (επί της οδού Κρυστάλλη, στο ύψος της Συγγρού) συμβάλλει στην εξυπηρέτηση παιδαγωγικών στόχων, ενεργοποιώντας τη δημιουργικότητα, το ενδιαφέρον και το μεράκι των μαθητών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τέσσερις στους δέκα μαθητές είναι αλλοδαποί, προωθούνται πολιτιστικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την καλλιέργεια της αισθητικής τους αντίληψης και τη διάχυση της διαπολιτισμικής ιδέας, όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, Κώστας Ανθόπουλος.

Αυτοπεποίθηση
Για παράδειγμα, υλοποιείται πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου στη χώρα του Ξένιου Δία», με τη συμμετοχή 75 μαθητών από τις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και την καθοδήγηση των δασκάλων, Στ. Ταξίδη, Β. Τσιτιρίδου και Α. Μπούκτση. «Διερευνούμε τις μετακινήσεις των πληθυσμών μετά την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 προς τις περιοχές του Καυκάσου και ιδιαίτερα προς τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία. Σε αυτήν τη μελέτη εμπλέκουμε και τα παιδιά που προέρχονται από αυτές τις περιοχές», τονίζει ο κ. Ταξίδης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν μέσα στην τάξη για τη χώρα τους, την ιστορία, τη γεωγραφία, να φέρουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το σπίτι τους (π.χ. σαμοβάρι, στολές), να παρουσιάσουν διακεκριμένους επιστήμονες ή ανθρώπους της τέχνης και να φτιάξουν χάρτες. «Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε αυτοπεποίθηση σε αυτά τα παιδιά. ''Ψηλώνουν'' στα μάτια των συμμαθητών τους, μιλώντας για τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους», υποστηρίζει ο κ. Ταξίδης.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, παρουσία των γονέων, στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις με μαθητικές εργασίες, χορούς, διατροφικές συνήθειες και γεύσεις από άλλες χώρες.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα του σχολείου, δεδομένου ότι παιδιά άλλων τάξεων συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα, περιβαλλοντικά, μουσειακής αγωγής, ενώ έχουν γυρίσει και ταινία, υπό την επίβλεψη δύο φοιτητριών της Σχολής Καλών Τεχνών και των δασκάλων τους.
Ψυχολόγος στο σχολείο
Συμβουλευτικός σταθμός λειτουργεί στο 55ο Δημοτικό, όπου οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με ψυχολόγο και να αναζητήσουν βοήθεια για θέματα που τους απασχολούν (π.χ. συμπεριφοράς των παιδιών). Το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης, που χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, υλοποιείται με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μιλήσουν με τον ψυχολόγο του σχολείου, Μανόλη Ζουγκό, ο οποίος έχει τακτική συνεργασία και με τους εκπαιδευτικούς. «Υπάρχει αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των μαθητών. Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα βίας και εκφοβισμού ούτε φαινόμενα ξενοφοβίας», τονίζει ο κ. Ζουγκός.

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Πηγη: Εφημεριδα "Αγγελιοφορος"

http://santeos-best.com
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah