ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποίησε το 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 18 Μαΐου στον αύλειο χώρο του Σχολείου. 
Την εκδήλωση, που ήταν ανοιχτή για το κοινό, παρακολούθησαν οι γονείς και οι κηδεμόνες αλλά και όλοι οι μαθητές του Σχολείου.
Ο αύλειος χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Ένας τεράστιος χάρτης του Πόντου είχε τοποθετηθεί ως σκηνικό, ενώ σχετικές με το γεγονός αφίσες και έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Στάθη Ταξίδη με θέμα την εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο συμπλήρωναν άρτια τον διάκοσμο.

Το ιστορικό της ημέρας ανάπτυξε ο διευθυντής του Σχολείου Κώστας Ανθόπουλος ενώ στη συνέχεια ο ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου απέδωσε εξαιρετικά το ποίημα η Καμπάνα του Πόντου του αείμνηστου Φίλωνα Κτενίδη. 
Ακολούθησε η δραματοποίηση του κειμένου «Πόντιοι και Καππαδόκες» του Χρήστου Σαμουηλίδη από τους μαθητές της Δ1 τάξης Ειρήνη Ζυγούρα, Μαρία Μπίμπη, Κώστα Μποϊκίδη, Στελίνα Παυλή, Βάγια Χβίτσια, Γιώργο Τσακιρίδη, Παναγιώτη Καϊτελίδη, Θανάση Βικελίδη, Πασχαλίνα Γαβριηλίδου, Μαντασάρ Μούσα, Ελευθερία Ξουλόγη, Χριστόφορο Κανίδη, Κατερίνα Τσικαρτάτζε και Φατιόν Κολέτσι. 
Οι μαθητές ντυμένοι κατάλληλα, με ζίπκες και πασλούκια, απέδωσαν θαυμάσια το δραματοποιημένο κείμενο με μουσική υπόκρουση του λυράρη Θόδωρου Τοπαλίδη.
Ο δάσκαλος της Στ΄ και υποδιευθυντής του Σχολείου Αχιλλέας Αλτιντασιώτης απάγγειλε εξαιρετικά το ποίημα «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη στο τελευταίο στίχο του οποίου αναφέρεται το γνωστό «Η Ρωμανία πέρασεν η Ρωμανία πάρθεν».
 Στο στίχο αυτόν σύσσωμος οι μαθητές της Δ1 αντιφώνησαν εν χορώ το «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο». Οι εκπλήξεις για τους θεατές συνεχίστηκαν με τη στιχομυθία των μαθητών της Δ1:

-Ατώρα ντο θα φτάμε παιδία;
-Θα τραγωδούμε τραγωδίας.
-Και ντο τραγωδίας θα τραγωδούμε παιδία;
-Έμορφα ρωμαίικα πατρίδας τραγωδίας.
Και ακολούθησαν θαυμάσια τραγουδισμένα τα τραγωδίας «Αητέντς επαραπέτανεν» και «Εκάεν και το Τσάμπασιν». Τα παιδιά συνόδευε στο αρμόνιο η δασκάλα της μουσικής Ειρήνη Καλαϊτζίδου, υπεύθυνη για τη διδασκαλία των τραγουδιών και τη διεύθυνση της χορωδίας. 
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έκλεισαν οι εκλεκτοί καλλιτέχνες του ποντιακού τραγουδιού, Γιώργος Σιαμλίδης στο τραγούδι και Θόδωρος Τοπαλίδης στη λύρα, αποδίδοντας εξαιρετικά τραγούδια του ακριτικού ποντιακού κύκλου. Στο νταούλι τους συνόδευε ο θρυλικός πλέον Κώστας Ψαθάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς από τα παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου τη διδασκαλία των οποίων είχαν οι γυμνάστριες Ναταλία και Βούλα ενώ μετά τη λήξη της προσφέρθηκαν στους καλεσμένους και στους μαθητές ποντιακά εδέσματα (ταν, ωτία, πιροσκί).

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση του πρώτου μέρους από το ιστορικοπολιτιστικό πρόγραμμα «Από τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου στη χώρα του Ξένιου Δία», το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή 75 μαθητών από τις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. 
Το εν λόγω πρόγραμμα διερεύνησε διεξοδικά τον γεωγραφικό χώρο του Εύξεινου Πόντου. Παρουσιάστηκαν οι σχετικοί με το χώρο αυτό αρχαιοελληνικοί μύθοι – Προμηθέας Δεσμώτης στον Καύκασο, Φρίξος και Έλλη, Αργοναυτική Εκστρατεία – ο ελληνικός αποικισμός των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας, η τρισχιλιόχρονη παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο, η διασπορά τους στις χώρες του Καυκάσου και την Υπερκαυκασία, η Γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Οι παρουσιάσεις αυτές έγιναν με κατάλληλο τρόπο και πρόσφορα διαδραστικά μέσα.
 Το DVD «ΠΌΝΤΟΣ» με την καταγραφή του Ποντιακού χώρου και πολιτισμού με τη χρήση της τεχνολογίας πολυμέσων αποτέλεσε θαυμάσιο εποπτικό υλικό. Η παρουσίασή του εντυπωσίασε τα παιδιά και έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να πετύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος διερευνά τις μετακινήσεις των πληθυσμών μετά την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 προς τις περιοχές του Καυκάσου και ιδιαίτερα προς τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία. Σε αυτήν τη μελέτη εμπλέκονται και τα παιδιά που προέρχονται από αυτές τις περιοχές. 

Τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν, αυτοί και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους, τη γεωγραφία και την ιστορία της χώρας τους, να δείξουν στους συμμαθητές τους πως μιλιέται και γράφεται η γλώσσα τους, να τραγουδήσουν τραγούδια της χώρας τους, να μας δείξουν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, τους χορούς τους, να φέρουν φωτογραφίες, εικόνες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα εκθέσουν. Ακόμα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν διακεκριμένους επιστήμονες ή ανθρώπους της τέχνης οι οποίοι διακρίθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, παρουσία των γονέων, στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις με μαθητικές εργασίες, χορούς, διατροφικές συνήθειες και γεύσεις από άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το δάσκαλο της Δ1 Στάθη Ταξίδη και εφαρμόζεται με την καθοδήγηση των συναδελφισσών Βάσως Τσιτιρίδου και Αργυρώς Μπούκτση, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή Κώστα Ανθόπουλου.

 Η πραγματοποίηση του στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης και εμπλέκονται σε αυτό η Φιλαναγνωσία, η Θεατρική Αγωγή, η Μουσική, ο Χορός και τα Εικαστικά.

ΣΤΑΘΗΣ ΤΑΞΙΔΗΣ


















Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah