Το λαογραφικό μουσείο του Ιορδάνη Αλεξιάδη στην Κιβωτο.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012



Ο Ιορδάνης Αλεξιάδης, τυπικά άσχετος με τη λαογραφία, είναι ουσιαστικά ένας δι­ακεκριμένος λαογράφος, αφού ξεχωρίζει και βάζει στο ιδιωτικό του λαογραφικό μουσείο, στην Κιβωτό Γρεβενών, ό,τι πολύτιμο απόμεινε μέχρι σήμερα από τον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό σε χέρια, συνήθως ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την πολιτισμική τους αξία.
Τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου του Ιορδάνη Αλεξιάδη, που είναι αρτοποιός στο επάγγελμα, καλύπτουν όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των Ελλήνων των πε­ρασμένων δεκαετιών, για τα οποία ενδιαφέρθηκαν μόνον κάποιοι επιστήμονες, που είχαν την ίδια αγάπη για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. 
Στην αγάπη αυτών και μόνον οφείλεται η ύπαρξη των ανά την Ελλάδα λαογραφικών μουσείων, των πιο γνωστών, αλλά και των άγνωστων στους πολλούς, όπως είναι το λαογραφικό μουσείο του Ιορδάνη Αλεξιάδη.
Κάποιος ρώτησε κάποτε στο Κιλκίς, τι χρειάζονται αυτά τα βρώμικα και σκουριασμένα πράγματα που μα­ζεύει ο Κετσετζής — το λαογραφικό του μουσείο, μετά τον θάνατο του, έγινε δημοτικό — και κάποιος άλλος του απάντησε: «Μέσα από αυτά τα αντικείμενα μαθαίνεις ένα μέρος της ιστορίας του τόπου σου και μέσα από αυτά μπορείς να εμπνευστείς ιδέες για ένα καλύτερο λειτουρ­γικό μέλλον».
Και μια περίεργη σύμπτωση και ο Χρήστος Κε­τσετζής του Κιλκίς ήταν αρτοποιός στους φούρνους του στρατού!

ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah