Έφυγε για πάντα ο Μάκης Κασαπίδης

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η ομογένεια της Μελβούρνης θρηνεί το θάνατο του εκπαιδευτικού, συγγραφέα και ερευνητή Μάκη Κασαπίδη, που έχει χαρακτηριστεί ο κατ' εξοχήν «Λόγιος των Αργοναυτών» του Νότου.
Ο Μάκης Κασαπίδης, φι­λόλογος και λάτρης του ποντιακού Ελληνισμού της Αυ­στραλίας, έσκυψε πάνω στον Ελληνισμό των Αντίποδων κι αφουγκράστηκε τον παλμό του, ένιωσε τις ανησυχίες του, συμμάχησε με τις προσδοκίες του και συστράτευσε σε ό,τι έντιμο και αληθινό είχαν να προτάξουν πάνω από
50.000 Πόντιοι Έλλη­νες που εκπατρίστηκαν για δεύτερη φορά κι έκαναν την Αυστραλία προορισμό του εποι­κισμού τους και πηγή των ονείρων τους.
 Ο Μάκης Κασαπί­δης γεννήθηκε από μια φτωχική αγροτική οι­κογένεια προσφύγων, που είχε εγκατασταθεί στην Ποντοκερασιά, ένα δύσβατο χωριό του νομού Κιλκίς.
Αφου ολοκλήρωσε την εγκύκλια μόρφωσή του στο Κιλκίς, συνέχισε τις σπουδές του, ως υπότρο­φος, στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, σπουδάζο­ντας Κλασική Φιλολογία. Μετά τη λήψη του πτυχίου του, υπηρέτησε στην ελληνική αεροπορία, ως έφεδρος αξιωματικός διοικητικών καθηκόντων. Στη συνέχεια, δίδαξε για δύο χρόνια στη Σχολή Κωνσταντινίδη, που ήταν ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης.
 

Συνέβαλε αισθητά στην αναβάθμιση της ελληνομάθειας Το 1969, αναζητώντας ευρύτερους ορίζοντες, εγκατέλει­ψε την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη.
Το 1975, και ύστερα από ειδικές σπουδές στο πανεπιστή­μιο Λα Τρόμπ (La Trobe), που είναι ένα από τα πέντε πανεπιστήμια της Μελβούρνης, απέκτησε το Diploma of Education και στη συνέχεια το υπουργείο Παιδεί­ας της Πολιτείας της Βικτόρια τον διόρισε στη μέση εκπαίδευση, ως καθηγητή της νεοελληνικής γλώσσας. Η δεκαεξάχρονη και πλέον υπηρεσία του στον κρατικό εκπαιδευτικό φορέα συνέβαλε αισθητά στην αναβάθμιση της ελληνομάθειας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της εν λόγω Πολιτείας.

Με τη λήξη του σχολικού έτους 1990 παραιτήθηκε από το πολιτειακό υπουργείο Παιδείας της Βικτόρια, για να αναλάβει, από την επόμενη χρονιά, εκπαιδευτικά καθήκοντα στο ελληνικό κολλέγιο της Μελβούρνης "Αγιος Ιωάννης"  μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 1996.
Ο Μάκης Κασαπίδης, επίσης, έγραψε άρθρα στον ομογενειακό Τύπο και το 1999 προ­σκλήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ινστι­τούτου Ποντιακών και Μικρασιατικών Μελετών, ως πυ­λώνα έρευνας και μελέτης του ΕΚΕΜΕ. Με την ιδιότη­τα αυτή, οργάνωσε σεμινάρια, συνδιοργάνωσε συνέδρια για το διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, συμμετείχε σε συμπόσια και δημόσιες διαλέξεις, κινήθηκε για να διαδώσει το μήνυμα του ξεριζωμού και της Ανάστασης των Ποντίων Ελλήνων.
Με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη τουΕΚΕΜΕ, συνέγραψε τη βιογραφική μονογραφία του Χρύσανθου, πρ. μη­τροπολίτη Τραπεζούντας και αρχιεπισκόπου Αθη­νών και Πάσης Ελλάδος.
 
Το έργο αυτό κυκλο­φορεί από το ΕΚΕΜΕ το 2004, με τίτλο «Χρύ­σανθος: Ο Αρχιερέας - Εθνάρχης των Ποντίων». Τέλος, στην περίοδο 2004-2007 συνέχισε τις έρευνές του για τον ποντι­ακό Ελληνισμό των Αντί­ποδων κι εξέδωσε, με συ­νεργασία του ΕΚΕΜΕ και του Εκδοτικού Οίκου των ΑδελφώνΚυριακίδη της Θεσσαλονίκης, το βιβλίο του «Οι Αργοναύτες στους Αντίποδες του Νότου».

Πηγη: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah