Πλατεία Ελευθερίας(Ozgurluk Meydani)

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το 1908, πλήθος Νεότουρκων αξιωματικών στην Θεσσαλονίκη, επηρεασμένων από τα κηρύγματα της Γαλλικής Επανάστασης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας (Ozgurluk Meydani) , σ.σ. η λέξη ελευθερία στην τουρκική είναι γνωστότερη ως hurriyet, Χουριέτ) της Θεσσαλονίκης και κήρυξαν στάση εναντίον του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, απαιτώντας άμεσα την υπογραφή Συντάγματος (Anayasa), ώστε η Τουρκία να κυβερνιέται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι αυθαίρετα από τους σουλτάνους.
Την εποχή εκείνη, λόγω γενικών κρίσεων και αναστατώσεων στα Βαλκάνια, η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είχαν την μέγιστη συγκέντρωση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
 Η στάση ήταν ωμή προς τον Χαμίτ: Ή υπογράφεις Σύνταγμα ή ερχόμαστε εμείς στην Πόλη. Ο Χαμίτ υπέγραψε το Σύνταγμα, το οποίο γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς σε ολόκληρη την επικράτεια από Αρμενίους, Έλληνες, Μουσουλμάνους κ. ά. γιατί όλοι πίστευαν ότι, επιτέλους, η Τουρκία θα γινόταν ευρωπαϊκό κράτος.
Την ίδια στιγμή, που ο Χαμίτ υπέγραφε το Σύνταγμα, υπαγόρευσε στον υπουργό εσωτερικών Μεχμέτ Ταλαάτ Πασά τη σύνταξη τριών μυστικών σχεδίων. 
Το πρώτο είχε τον τίτλο «Η Τουρκία στους Τούρκους» (Turkiye Turkidir), που ακούστηκε δυνατά μετά το 1912, δηλαδή μετά τους βαλκανικούς πολέμους,, με όλα τα συνεπακόλουθα. Το 1912 η Θεσσαλονίκη έγινε ελληνική και η πλατεία διατήρησε το όνομά της σε μετάφραση στα ελληνικά και ονομάζεται μέχρι σήμερα Πλατεία Ελευθερίας.
 Το 2ο μυστικό σχέδιο είχε τον τίτλο "Αρμενία χωρίς Αρμένιους" (Ermensiz Ermenistan) και εφαρμόστηκε το 1915, με αποτέλεσμα 1.500.000 νεκρούς Αρμενίους σε όλη την Τουρκία. Με σατανικό τρόπο εξαιρέθηκε η Κωνσταντινούπολη, ώστε να μην διαρρεύσουν πληροφορίες από την Ανατολή και αν τυχόν διέρρεαν, να μη γίνονται πιστευτές από τις ξένες διπλωματικές υπηρεσίες, που όλες είχαν την έδρα τους εκεί. 
Το τρίτο σχέδιο είχε τίτλο "Λευκός θάνατος" και αφορούσε τους Πόντιους. Θάνατος μέσα από κακουχίες πορειών σε βαρυχειμωνιά πάνω από τα πανύψηλα βουνά του Πόντου για τη φυσική εξόντωση τους με τις εξορίες. Αποτέλεσμα 353.000 νεκροί. 
Την ολοκλήρωση του εγκλήματος ανέλαβε η επανάσταση του Μουσταφά Κεμάλ, με ωμές δολοφονίες και στημένα δικαστήρια θανατικών αποφάσεων.





Γιώργος Ανδρεάδης











ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah