Γεώργιος Ηλ. Σακκάς (1900 -1991)

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο φλογερός Πόντιος που πρόσφερε πολλά
Πέρασαν είκοσι χρόνια που έφυγε από αυτόν τον μάταιο κόσμο ο νοσταλγός του ποντιακού μεγαλείου και οραμα­τιστής της αναβίωσης του Γεώργιος Ηλ Σακκάς, ο «Χατζίκας, όπως τον αποκαλούσαν.
Ο Γεώργιος Σακκάς  ανήκε στον ποντιακό ελληνισμό  ολόκληρο, γιατί το μακρόχρονο και  ποικιλόμορφο έργο του δεν περιοριζόταν στα στενά πλαίσια της ποντιακής οικογένειας, αλλά ήταν έργο  κοινωνικό και εθνικό, με την ευρύτε­ρη σημασία της λέξης.
 Τα έργα του ζουν, επομένως και ο ίδιος ζει, όπως ανέφερε κατά την κηδεία του φίλου του Γ. Σακκά ο αεί­μνηστος πολιτικός και επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Ισαάκ Λαυρεντίδης.
Ο Γεώργιος Σακκάς πραγματοποίησε περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κάνει! Τα έργα του, υλικά και πνευματικά, αποτέλεσαν προσφορά στο ελληνικό έθνος, που του χρωστά μεγάλη ευγνωμοσύνη. Η αναφορά στο έργο του θα απαιτούσε πο­λυσέλιδες καταγραφές και δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγα σημεία. Η ποντιακή βιβλιογραφία αναφέρει την αθεράπευτη νοσταλγία του για τον Πόντο.
Ο Γεώργιος Ηλ. Σακκάς γεννήθηκε στην Τρίπολη του Πόντου το 1900. Σε ηλικία δεκαέξι ετών έζησε σε όλη της την έκταση και με όλες τις φρικαλεότητες τηντραγωδία της εξορίας των συμπατριωτών του το 1916 από τους Τούρκους. Η τραγω­δία αυτή είναι γραμμένη στο πνευματικό του παιδί, στο σύγγραμμά του «Η ιστορία των Ελλήνων της Τριπόλεως του Πόντου».
Όσοι γνώρισαν τον Γεώργιο Σακκά, διαπίστωσαν τον ανιδι­οτελή χαρακτήρα του, την αν­θρωπιά του, την πραότητά του και την υπευθυνότητά του στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλάμβανε, παρά τις οποιεσδήπο­τε δυσκολίες. Αναφερόμενος κανείς στον Σακκά κινδυνεύει να αδικήσει τη μνήμη του με τη γραφή του.
Στον Γεώργιο Σακκά απονεμήθη­καν πολλές τιμητικές διακρίσεις, που τις υπολόγιζε, αλλά δεν τον συγκινούσαν και πολύ. Έλεγε ότι εκτελεί το επιβεβλημένο χρέος του προς τον ποντιακό ελληνισμό και στη μνήμη των αδικοχαμένων χιλιά­δων Ποντίων.
Με τα λόγια αυτά καταθέτω την ευ­γνωμοσύνη όλων των Ποντίων για το έργο του και προσωπικά, γιατί είχα την τύχη να είναι ο καλύτερος καθοδηγητής μου. Ως συνεργάτης του και ως τέως πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας-Κορυδαλλού, υποκλίνομαι στην αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του.

Αναστάσιος Νικ. Τροχόπουλος



Πηγη:Περιοδικο "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah