Ειδήσεις από τον Πόντο του 1920

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 1920, με τίτλο «Δο­λοφονία και διαρπαγαί εν Κερασούντι», ο Νί­κος Καπετανίδης γράφει στην «Εποχή»:
Η κυκλοφορήσασα πρό τίνων ημερών είδησις περί της αγρίας δολοφονίας του εν Κερασούντι εγκρίτου ομογενούς δικηγόρου Χαρ. Ελευθεριάδου, επιβεβαιούται, δυστυχώς.
 Την παρελθούσαν Τετάρτην, την 3 μ. μ. γνωστά πρωτοπαλλήκαρα, μεταβάντα εις το κτίριον της Οθωμανικής Τρα­πέζης, όπου ευρίσκετο την στιγμήν εκείνην ο εν λόγω ομογενής επιστήμων, παρέλαβον αυτόν και τον ωδήγησαν εις το Δημαρχείον.
 Ευθύς κατόπιν εγνώσθη, ότι το ατυχές θύμα κατεκρεουργήθη αγριώτατα. Η τραγική αυτή δολοφονία, επελθούσα μετά μηνιαίαν περίπου ανάπαυλαν των κακοποιών στοιχείων, προκάλεσε αγρίαν εντύπωσιν.
Τα κατα­στήματα παρέμειναν εκ φόβου κλειστά επί δύο ημέρας. Αι εμπορικαί εργασίαι ανεστάλησαν, εις βάρος, εννοείται, του ομογενούς πτωχοκόσμου.
 Και τοιουτοτρόπως, εις την αναρίθμητον σειράν των θυμάτων της ατυχούς πόλεως, προστίθεται και ο εκλεκτός ούτος Κερασούντιος πολίτης, γνωστός δια την ευρυμάθειαν και την συμβολήν του εις τα κοινοτικά της γείτονος πόλεως.
Την Πέμπτη 3 Δεκεκεμβρίου 1920, με τίτλο «Εις τα Σούρμενα», η «Εποχή» γράφει:
Την νύκτα της 23ης προς την 24ην λήξαντος, το μεσονύκτιον, 15 περίπου λησταί ωπλισμένοι τελείως, εν συνοδεία πολλών άλλων αόπλων και γυναικών δια να φορτωθούν τα διαρπαζόμενα, εισήλασαν εις την ενορίαν Τσίταν των Σουρμένων και πυροβολούντες διαρκώς, ελήστευσαν κατά σειράν έξ οικίας, ήτοι του Β. Τρηγοριάδου, Ηλ. Γρηγοριάδου, Μιχ. Χαριτίδου, Ειρήνης Σαβετίκ, Αθηνάς Σαβετίκ και Αναστ. Χαραλαμπίδου.
Του τελευταίου την οικίαν εκρήμνισαν με βόμβαν. Αφήρεσαν όλα τα ενδύματα, τας στρωμνάς και τα έπιπλα. Επειδή δεν εύρον χρήματα, εξυλοκόπησαν τους ληστευθέντας. Απήλθον δε ανενόχλητοι, πυροβολούντες... Φέροντες τα ανωτέρω έκρυθμα εις γνώσιν της Α. Ε. του ανα­πληρωτού Νομάρχου, ευχόμεθα να ληφθούν δραστήρια μέτρα.
Λογοκριμένη δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1920, στη 2η σελίδα της «Εποχής», η εξής είδηση, με τίτλο «Καταδίκη Διευθυντρίας»:
Τα εν Αμισώ δικαστήρια Ιστικλάλ κατεδίκασαν εις πενταετή ειρκτήν την εκ Κωνσταντινουπόλεως μεταβάσαν ως Διευθύντριαν του Παρθεναγωγείου Πάφρας Δδα Ελεονώραν Χρυσάνθου καθότι εξ εγγράφων κατασχεθέντων επ'αυτής απεδείχθη ότι επρόκειτο να διενεργήση ελληνικήν προπαγάν δαν μεταξύ των μη μουσουλμάνων... (τα υπόλοιπα είναι σβησμένα από τη λογοκρισία).





Νίκος Καπετανίδης

Εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ"-Τραπεζούντας.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah