ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ "ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" Φόρη Πεταλίδη
Χρηστος Γαλανιδης |
Δεύτερο κρούσμα λογοκλοπής σε βάρος μου, μέσα σε μερικούς μήνες, από τον κ. Χρήστο Γαλανίδη, αυτή τη φορά στη Γερμανία και όχι στη Δράμα, όπως συνέβη την πρώτη φορά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης, που αποδεικνύεται συστηματικός κλέφτης των κειμένων μου για τη λογοτεχνία των Ποντίων, δείχνει να μην ντρέπεται καθόλου. Τα κείμενα φιλοξένησε δύο φορές η εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος», χωρίς να αναφέρει πουθενά ότι ανήκαν στον Πάνο Καϊσίδη.
Τα κείμενα που παίρνει και διαβάζει ως δικά του, τα έχω δημοσιεύσει εδώ και χρόνια σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στον μικρό τόμο, με τίτλο «Α' Συμπόσιο για τη Λογοτεχνία των Ποντίων», 19-20 Ιανουαρίου 1991.
Επειδή ο λογοκλόπος κ. Χρήστος Γαλανίδης φαίνεται να μην ξέρει τίποτε από λογοτεχνία, τον πληροφορώ ότι οι περισσότεροι — αν όχι όλοι — οι πνευματικοί άνθρωποι εμπνέονται από το έργο προηγούμενων και δημιουργούν κάτι δικό τους. Δηλαδή το έργο κάποιου άλλου θα χρησιμεύσει, το σύνολο του ή κάποιες λέξεις και εκφράσεις του, ως αφετηρία αποκλειστικά δικών τους σκέψεων. Κάτι καινούργιο, όμως, και όχι λογοκλοπή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένας από αυτούς που εμπνεύστηκαν δημιουργικά ήταν ο Κωνσταντίνος Καβάφης, που — εκτός των άλλων — εμπνεύστηκε και από στίχους του Ελευθέριου Τραπεζούντιου, του ποιητή της μεταβυζαντινής περιόδου.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλοι, όπως ο Γιώργος Σεφέρης (από το έργο του Άγγλου ποιητή Τόμας Σ. Έλιοτ), ο Οδυσσέας Ελύτης (από την Αγία Γραφή), ο Γιάννης Ρίτσος (από το έργο του Ρώσου ποιητή Αλέξανδρου Μπλοκ), για να αναφερθώ μόνον σε αυτούς τους μεγάλους και πολύ γνωστούς, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Όμως αυτοί εμπνεύστηκαν, δεν πήραν τα γραπτά του Καϊσίδη να πάνε να τα διαβάσουν στη Δράμα και στη Γερμανία ως δικά τους, όπως έκανε ο λογοκλόπος κ. Χρήστος Γαλανίδης!
Εσείς, κ. Πεταλίδη, που γίνατε δημοσιογράφος κοντά μου, στις εφημερίδες «Οικονομικός Παρατηρητής» του Σταύρου Ορφανίδη και «Εγνατία» του Δημήτρη Βουδούρη, αλλά και που συνεργαστήκατε μαζί μου στην έκδοση του περιοδικού «Ποντιακά» το 1982, έπρεπε να γνωρίζετε τον χαρακτήρα μου και να με προστατέψετε από τον λογοκλόπο κ. Χρήστο Γαλανίδη.
Τα γραπτά μου για τη λογοτεχνία των Ποντίων, λίγο ή πολύ, τα γνωρίζετε και από τις δημοσιεύσεις που έχω κάνει από το 1988 (τότε που με εισήγησή μου συμμετείχατε στο γραφείο Τύπου του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού) και μετά, αλλά το συγκεκριμένο κείμενο θα πρέπει να το θυμάστε, όταν το έκανα εισήγηση, με τίτλο «Η λογοτεχνία των Ποντίων», τον Ιανουάριο του 1991, στη Θεσσαλονίκη, στο Α' Συμπόσιο για τη Λογοτεχνία των Ποντίων, στο οποίο εσείς, κ. Πεταλίδη, εισηγηθήκατε το θέμα «Ποντιακά έντυπα και λογοτεχνία».
Επειδή την πρώτη φορά δεν στιγματίσατε την πράξη του λογοκλόπου κ. Χρήστου Γα λανίδη, δημοσιεύοντας την επιστολή που σας έστειλα — αντίθετα πετάξατε την επιστολή μου στα σκουπίδια — και τον καλύψατε με το «Εγινε λάθος, το κείμενο το πήρε από την Παναγία Σουμελά» (η οποία εκτός από τα άλλα θαύματα, με θαυμαστό τρόπο δίνει άφεση αμαρτιών και στον λογοκλόπο κ. Χρήστο Γαλανίδη!), το άτομο αυτό αποθρασύνθηκε και επανέλαβε τη λογοκλοπή, αυτή τη φορά στη Γερμανία.
Σου λέει, «πού θα με ανακαλύψει ο Καϊσίδης στη Γερμανία 'κλέπτοντα οπώρας', ανάμεσα στους φίλους μου, που τους εκπροσωπώ επαξίως στην Ελλάδα!» Το κείμενο που έκλεψε από εμένα την πρώτη φορά ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, το διάβασε στη Δράμα, σε εκδήλωση, στην οποία μιλήσατε κι εσείς, κ. Πεταλίδη και ο Κώστας Διαμαντίδης για τη λογοτεχνία των Ποντίων.
Είμαι βέβαιος, κ. Πεταλίδη, ότι γνωρίζετε καλά πως με τη λογοτεχνία των Ποντίων ασχολήθηκα συστηματικά μόνον εγώ. Κανένας άλλος. Κάποιες αιχμές πάνω στο θέμα αυτό έκαναν ο Ιορδάνης Παμπούκης, ο Γιώργος Ζερζελίδης, ο Ηλίας Τσιρκινίδης. Το βιβλίο μου «Η λογοτεχνία των Ποντίων» (ιστορία — κριτική - συγκριτική) θα κυκλοφορήσει μόλις βρω χρηματοδότη.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών την υπηρέτησαν ως πρόεδροι σημαντικοί Πόντιοι πνευματικοί άνθρωποι. Πρώτος, κατά σειράν, ο τελευταίος μητροπολίτης Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος Φιλιππίδης, και ακολούθησαν ο αρχιμανδρίτης και γλωσσολόγος Άνθιμος Α. Παπαδόπουλος, ο βυζαντινολόγος συγγραφέας Οδυσσέας Λαμψίδης και ο γλωσσολόγος συγγραφέας Δημήτρης Τομπαΐδης.
Μεγάλες μορφές, για τις οποίες όλοι οι Πόντιοι νιώθουν υπερήφανοι. Όχι λογοκλόποι σαν τον κ. Χρήστο Γαλανίδη.
Δεν έχετε, κ. Πεταλίδη, καμιά νομική υποχρέωση να δημοσιεύσετε την επιστολή μου, αλλά έχετε ηθική, που για εμένα είναι ισχυρότερη από τη νομική. Όπως και να έχει, όμως, η επιστολή μου θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο περιοδικό «Ποντιακά» και θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς των Ποντίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζητώ συγνώμη που πρώτη φορά μιλάω για τον εαυτό μου και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, αλλά με πνίγει το άδικο.
Πάνος Γ. Καϊσίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου