Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η επιμνημόσυνη δέηση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε σήμερα από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, στο μνημείο ηρώων και μαρτύρων του Πόντου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
 

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν τα προεδρεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, μέλη ποντιακών οργανώσεων και απλοί πολίτες.
Εκ μέρους του δήμου παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Πασχαλίδου και Χασδάι Καπόν, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
«Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν, από τώρα και στο εξής, ότι πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να διαμορφώνονται οι εθνικές συλλογικότητες, τα έθνη κράτη, με έναν τρόπο που θα αποδέχεται τους ανθρώπους, όπως ήδη υπάρχουν, στον τόπο στον οποίο υπάρχουν, και δεν θα διακόπτει μακραίωνες πορείες.
Πορείες που ίσως μάλιστα να αποδειχθούν πιο μακραίωνες και από τα ίδια έθνη κράτη, που τόσο συχνά έχουν προτάξει την αμείλικτη λογική της δικιάς τους ύπαρξης», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στις θηριωδίες, στις σφαγές και στον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού, όπως έχουν καταγραφεί στην ιστορία.
«Σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί ενωμένα όλα τα ποντιακά σωματεία να τιμήσουμε τους αδελφούς μας Ποντίους», συνέχισε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία «θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο». 
Την πρωτοβουλία του δημάρχου εξήρε και ο μητροπολίτης Ανθιμος, τονίζοντας ότι «ενωμένοι όλοι οφείλουμε να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην ιστορία και στο παρελθόν μας».

Στις 7.30 το βράδυ η ΠΟΕ διοργανώνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας την κεντρική της συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο.
Στις τεσσεράμισι το απόγευμα, θα ξεκινήσει ποδηλατοπορεία από το Χορτιάτη, που θα καταλήξει στο χώρο της συγκέντρωσης, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο κολλέγιο «Ανατόλια», εις μνήμην των θηριωδιών που υπέστη το ποντιακό στοιχείο και η ποντιακή διανόηση του κολλεγίου «Ανατόλια» της Μερσιφούντας.

Πηγη:Αγγελιοφορος
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah