Ο Ελληνισμός της αύριον..

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ" Τραπεζούντα 31 Δεκεμβρη 1918

"Χρυσή και ροδοκόκκινη ανατέλλει η ελπιδοφόρα χαραυγή του νέου χρόνου και πλήθος ωραίων ελπίδων ψάλλει ολόγυρα μας τα λαμπροφόρα εθνικά φανερώματα, τα οποία οι αγώνες και τα παλέματα του γένους ζητούν ως έπαθλα απο τον καινούργιον χρόνον.
Η πρωτοχρονιά η φωτεινή δεν είναι μονάχα, για  μας ένα τραγούδι ευχών προς το αέριων που ανατέλλει. Είναι επίσης ένας απέραντος ύμνος προς τα ιερά εθνικά μας ιδανικά, την βασιλείαν των οποίων μας έταξεν η καλή μοίρα να βλέπωμεν και να χαρούμεν.
Η αποψινή νύχτα κλώθει γύρω απο την Εθνικήν μας Ιδέαν καλορίζικα τραγούδια, και ένας ασπρομάλλης γέρος φέρει μαζί του απόψε τα βραβεία που ύστερα απο το εθνικό μας ξύπνημα, κρίνονται άξια του σημερινού Ελληνισμού.
Το πέρασμα του γένους μας στα τελευταία χρόνια ήταν πάλη εσωτερική και πάλη εξωτερική. Όταν ανοίξαμε τα μάτια και εφάνη γύρω μας ο μεγάλος κάμπος τον οποίον η Ιστορία  και η εθνική μας παράδοσις μας εκληροδοτούσε ως δικαίωμα μας, επαλέψαμεν να δυναμώσωμεν την ψυχήν μας και να μεταγγίσωμεν στο αίμα μας όλην την υγείαν των άξιων της ζωής.
Η Μοίρα μας εδημιούργησε την εξωτερικήν πάλην και εστήσαμεν κρατερόν αγώνα δια την επικράτησιν και την υπεροχήν εκεί όπου η νεοελληνική ορμή εφέρετο ακατάσχετη.
Οι αγώνες αυτοί, καθώς ήταν επόμενον, επλάτυναν την εθνικήν Ιδέαν και απεκρυστάλλωσαν καθαρώτερα τα εθνικά μας καθήκοντα. Τώρα είμεθα άξιοι των ωραίων επιβραβεύσεων και τώρα υψώνομεν τα λάβαρα για να χαιρετίσωμεν την ελεύθερη ζωή του γένους, για την οποίαν και αίμα εχύσαμεν και θυσιες μεγαλες προσεφέραμε.
Ο καινούργιος χρόνος θα είναι η λαμπροτέρα σελίδα του Ελληνισμού της  Αύριον.
Ο καινούργιος χρόνος πλέκει  τα ωραία στεφάνια για μας και μπαίνομε σε καινούργιον ιστορικον σταθμόν, δια να ορμήσωμεν στα πολυανθισμένα μονοπάτια τα οποία ο Ελληνισμός της Αύριον θα τιμήση με τον ευγενεστατον αγώνα του πολιτισμού και τα οποία εδόξασε το αίμα όλων εκείνων των μαρτύρων που, είτε στα Μακεδονικά πεδία είτε στους κατάξηρους κάμπους της Μικράς Ασίας έκλεισαν τα μάτια με το γλυκύτατον όραμα μιας μεγάλης μητέρας , δυνατής , σεβαστής και ελεύθερης.
Ο Ελληνισμός της Αύριον, υψωμένος εις το περίλαμπρον σημείον δοξασμένου αγωνιστού , ωραίος και μεγαλοπρεπής , έρχεται να δημιουργήση νέας χρυσάς σελίδας στα περάσματα του.
Το 1919 ας είναι για τον καθένα μας μια δυνατή προπαρασκευή για την εθνική μας προοδο. Και η πρωτοχρονιάτικη ευχή κάθε Έλληνος ας είναι ευχή εκ βαθέων και ύμνος και τραγούδι εις τον Ελληνισμόν"


Νίκος Καπετανίδης


Το άρθρο αυτό που σήμερα φαίνεται σαν να είναι απο τα συνηθισμένα πατριωτικά κείμενα, εμπνευσμένα απο την Μεγάλη Ιδέα, ο Καπετανίδης το έγραψε όταν στην Τραπεζούντα και σε ολόκληρο τον Ποντο οι Τούρκοι εξόντωναν ακόμη και τους πιο άσημους πολίτες.
Χρειαζόταν επομένως πολλή τόλμη , για να γράψει ένας γνωστός όπως ο Νίκος Καπετανίδης , για τους αγώνες του Ελληνισμού, όχι μόνον αυτούς που έγραφε η Ιστορία, αλλά και για εκείνους που έδιναν, τότε οι Πόντιοι και ο Ελληνισμός , γενικά εναντίον των Τούρκων.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah