Εύλογη αντίδραση από τον Χρίστο Παπαδόπουλο

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το 2008, όταν έγινε το 14ο συνέδριο αυτογνωσίας στον νομό Έβρου, ο τ. πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χρίστος Παπαδόπουλος έκανε μια πολύ σωστή παρέμβαση όσον αφορά το παρόν και το μέλλον αυτών των συνεδρίων. Όσα είπε ο Χρίστος Παπαδόπουλος, μπορούν και σήμερα να επαναληφθούν, γιατί τίπο­τε δεν άλλαξε. Είπε ο τ. πρόεδρος της ΠΟΠΣ:
Μετά από το πρώτο συνέδριο Αυτογνωσίας της Φλώρινας, όσοι από τους πρωτοπόρους οραματί­σθηκαν κάτι καινούργιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, πιστεύω ότι τελικά διαψεύσθηκαν στην πορεία από τη σημερινή εικόνα των Πανελληνίων Συνεδρίων Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία.
Η αυτογνωσία θα πρέπει να αναφέρεται στους Πόντιους, σε συνάρτηση, βέβαια, και με τους υπόλοιπους Έλληνες και ακόμη και με τον κόσμο ολόκληρο. Δεν νομίζω, όμως, ότι τελευταία μιλάμε και προβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, για να αποκτήσουν αυτογνωσία οι ίδιοι οι Πόντιοι και για να θυμίσουν ή να κάνουν γνωστά στους άλλους όλα όσα τους αφορούν ως ένα ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού.
Τα συνέδρια αυτογνωσίας γίνονται κάθε φορά το βήμα από όπου κάνουν την προβολή τους πολιτικοί και άλλοι και δεν δίνεται η ευκαιρία σε Πόντιους μελετητές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Οι άλλοι Έλληνες που ενδιαφέρθηκαν κάποια στιγμή για τον ποντιακό ελληνισμό, όσο ψηλά και αν βρίσκονται επι­κοινωνιακά, δεν μπορούν να φτάσουν σε γνώσεις και σε πραγματικό ενδιαφέρον τους Πόντιους, που επί χρόνια έχουν εγκαταλείψει εύκολες σταδιοδρομίες και εύκολη προβολή, για να μας γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας και των συγχρόνων Ποντίων, αυτά τα δύο που αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αυτογνωσίας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και πολύ περισσότερη υπευθυνότητα από την πλευρά των διοργανωτών, γιατί όλα όσα γίνονται στα συνέδρια μας τα καταγράφει και τα κρίνει η ιστορία. Και όλοι εμείς εί­μαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στην ιστορία.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah