Το βάσανο της Ιστοριας

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010


Το βάσανο της Ιστορίας είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Εξετάζοντας τα έργα της λαϊκής και της επιστημονικής ιστοριογραφίας και λογοτεχνίας σχετικά με τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό, αναζητεί τα ίχνη της εμφάνισης και της ανάπτυξης του ελληνικού και του τουρκικού εθνικιστικού οράματος κατά τα τελευταία 200 χρόνια, αμφισβητώντας την επικρατούσα αντίληψη για την αναπόφευκτη ανάδυση του «ελληνικού» και του «τουρκικού» έθνους. 

Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ των δύο εθνικιστικών σχεδίων, ο Ουμούτ Οζκιριμλί και ο Σπύρος Α. Σοφός, ένας Ελληνας και ένας Τούρκος», αναλύουν τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη μνήμη και την ιστορία, την εδαφική επικράτεια και το τοπίο, όπως επίσης και τις διαδικασίες ομογενοποίησης, περιθωριοποίησης και « μειονοτικοποίησης » πληθυσμών και πολιτιστικών παραδόσεων, αλλά και τη θεσμική υποστήριξη του ελληνικού και του τουρκικού εθνικισμού.
 Οι συγγραφείς πραγματεύονται επίσης τη θέση της «καταστατικής βίας»-φυσικής και συμβολικής-στην εθνικιστική φαντασίωση, καθώς και το επακόλουθο συλλογικό τραύμα και την αίσθηση της απώλειας κατά τη διαδικασία θεμελίωσης και εδραίωσης της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας.
0 Σπύρος Α. Σοφός είναι επιστημονικός ερευνητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου.Έχει συμπράξει στη συγγραφή των βιβλίων Έθνος και ταυτότητας στη σύγχρονη Ευρώπη (Routledge 1996) και Το Ισλάμ στην Ευρώπη: δημόσιοι χώροι και Δικτύων (Taylor and Francis 2007).
 Ο Ουμούτ Οζκιριμλί είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Ελληνοτουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. Είναι συγγραφέας των Βιβλίων Theories of Nationalism:A Critical Introduction(Palgrave MacMillan 2000) και Contemporaly Debates on Nationalism: A Critical Engagement (Palgrave MacMillan 2005).

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah