Οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Καύκασο ήρθαν στο Κιλκίς το 1914, ύστερα από την μετανάστευση Μουσουλμάνων στα μέρη τους και τους υπό γερμανική καθοδήγηση διωγμούς που επεκτάθηκαν στις περιοχές τους.
Στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου δοκίμασε εντονότερα τις συνέπειες του πολέμου, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της περιοχής κοντά στο ρωσοτουρκικό μέτωπο.
Η συντριπτική ήττα του τουρκικού στρατού στο Σαρικαμίς τον Ιανουάριο του 1915 αποδόθηκε στη συμμετοχή Ελλήνων στον τουρκικό στρατό, με συνέπεια οι Έλληνες του Πόντου να απομακρυνθούν από τον τακτικό στρατό και να τοποθετηθούν στα τάγματα εργασίας.
ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ |
Ακόμη η συμμετοχή Ελλήνων από την περιοχή του Καρς στον τσαρικό στρατό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους Τούρκους που ενέτειναν τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου. Οι Πόντιοι αντέταξαν ένοπλη αντίσταση συγκροτώντας ανταρτικές ομάδες κι αυτό είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τους διωγμούς του Πόντου από τις διώξεις των Ελλήνων σε άλλες περιοχές.
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση η Ρωσία αποσύρθηκε από τον πόλεμο και το 1918 υπογράφτηκε η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ με την οποία επιστράφηκε στην Τουρκία η περιοχή του Καρς.
Οι κάτοικοι του Καρς φοβούμενοι τις αγριότητες των Τούρκων έφυγαν βορειοανατολικά προς τα χωριά της Τσάλκας και στη συνέχεια προχώρησαν στο Βλαδικαύκασο και προς το εσωτερικό της Ρωσίας, όπου έμειναν 10-11 μήνες.
Η διαδρομή τους ήταν επίπονη αλλά και επικίνδυνη, αφού στις περιοχές αυτές ο εμφύλιος πόλεμος μπολσεβίκων και λευκοφρουρών βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι περισσότεροι επέστρεψαν, ενώ άλλοι προχώρησαν βαθύτερα στις περιοχές Κουμπάν και Νοβοροσίσκ.
Όσοι επέστρεψαν από το εσωτερικό της Ρωσίας παρέμειναν στα χωριά του Καρς μόνο 6 μήνες, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία των στρατευμάτων της Αντάντ. Κατόπι κατά τον Αύγουστο του 1919, φοβούμενοι την άφιξη των τουρκικών στρατευμάτων, μετέβησαν στο Βατούμ.
Η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περισυλλέξει αυτόν τον απελπισμένο και εξαθλιωμένο κόσμο και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1919 μια ειδική αποστολή για την Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, για να συντονίσει τις ενέργειες για τη μεταφορά των Ελλήνων και την ηθική και υλική τους ενίσχυση.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ |
Η αποστολή αυτή, που αναχώρησε αμέσως για τον Καύκασο, φρόντιζε να μαζεύει τους Έλληνες από τις διάφορες περιοχές για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα με πλοία ναυλωμένα από το ελληνικό δημόσιο.
Οι πρόσφυγες του Καρς που εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς προέρχονταν από τα χωριά Αρτος, Βαρκενές, Γέιτσα, Γιόλκετσμεζ, Βεζίνκιοι, Ζεμζελέκ, Ζιάλιτσα, Ισλαμόρ, Κάμισλη (τόπος προέλευσης Ποντίων Αμαραντιωτών), Λάλογλη, Μάσουρτσικ, Μπελούκμπας, Σιντισκόμ, Τιβίκ, Τουιγούν, Τσίπλαχλη, Χάντερ, Καρς, Καγισμάν. Από την περιοχή της Γεωργίας ήρθαν από τις πόλεις Τιφλίδα, Σαχούμ, Βατούμ. Από τον Πόντο οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς προέρχονταν από την Αργυρούπολη, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, το Μεσουδιέ, την Κωνσταντινούπολη, τα Κοτύωρα.
Πηγη: Από το βιβλίο "ΚΙΛΚΙΣ 1914-1934" του Θανάση Βαφειάδη.
Santeos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου