Κατά το 1878, κατά τον Ι. Κάλφογλου, Σανταίοι εγκαταστάθηκαν στο Αχαλσιέν (Αλχασσόν), κατά το 1881 στην Τάκβα (Τάκοβα), το 1882 στην Άτσσκοβα και το 1885 στην Κβήρηκα (Κούρικα).
Στην αρχή, επειδή ή γεωργία δεν τους αντάμειβε για τούς κόπους τους , ξενιτεύονταν εξασκώντας το προγονικό επάγγελμα του κτίστη, αρχιεργάτη ή εργολάβου.
ΒΑΤΟΥΜ
|
Αφού όμως το κράτος ίδρυσε εργοστάσιο κατεργασίας τσαγιού στην Τσιάβκα και φύτεψε πολλά στρέμματα τσαγιού και μανταρινιάς και οι κάτοικοι της Άτσκοβας και Τάκοβας πρώτα εργάσθηκαν σαν εργάτες στο κρατικό αυτό αγρόκτημα όπου έμαθαν την καλλιέργεια των δυο αυτών φυτών και συγχρόνως άρχισαν και αυτοί να επιδίδονται στην καλλιέργεια τους, το τσάι το μετέφεραν και το πουλούσαν στο κρατικό εργοστάσιο. Αρκετοί από τους εργάτες τού κρατικού αγροκτήματος προήχθησαν σε αρχιεργάτες και άλλους υπαλλήλους του αγροκτήματος.
Αρκετοί από τους Σανταίους της περιφέρειας σπούδασαν: δάσκαλοι, όμως ένας μόνο πήρε ανώτερη μόρφωση ο μηχανικός Τσιλίξ από το Αλχασσιόν.
Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων τα χωριά αυτά υπάγονται στη δημοκρατία του Ατζαριστάν.
Επειδή το κράτος είχε μεγάλη ανάγκη τσαγιού που προπολεμικά προμηθεύονταν από την Κίνα, γι αυτό βοήθησε πολύ τα χωριά αυτά για να επεκτείνουν την καλλιέργεια του.
Έκτισε εργοστάσιο κατεργασίας και αποξήρανσης τσαγιού στην Τάκοβα, έκαμε αυτοκινητοδρόμους και γενικά προστάτευσε την καλλιέργεια παντοιοτρόπως. Γι' αυτό οι ευτυχέστεροι όλους τους Σανταίους της Ρωσίας είναι ο κάτοικοι των χωριών αυτών. Εξορίες βέβαια έγιναν και εδώ, (25 μόνο από την Τάκοβα) άλλα δεν είχαν την έκταση πού είχαν στα άλλα χωριά.
Santeos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου