Αποσπασμα απο το βιβλιο "Ιστορια της Σαντάς του Ποντου" του Μιλτιαδη Νυμφοπουλου

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

"...Η μεγαλύτερη εκδούλευση που προσέφερε στον αγώνα των ανταρτών της Σαντάς ο αρχηγός Ευκλείδης ήταν η συγκέντρωση των τροφίμων και η απόκρυψη τους στα βουνά που αναφέραμε.
Όλοι οι οπλαρχηγοί και οι αντάρτες της Σαντάς παραδέχτηκαν ότι ο Ευκλείδης πρώτος και μόνος σχεδόν προέβλεψε τις ανάγκες των ανταρτικών ομάδων σε τρόφιμα,απεθαυμαζαν την διορατικότητα του και ομολογούσαν ότι χάρις στη διορατικότητα του γινόταν η τακτική συγκέντρωση τροφίμων κάθε χρόνο και ότι χωρίς την δική του επέμβαση ήθελαν διαλυθεί οι ομάδες των ανταρτών μας,μέσα σ' ένα εξάμηνο το πολύ...
Όλοι οι αντάρτες μας έτρεφαν απεριόριστη εμπιστοσύνη στον αρχηγό,ο οποίος έδειχνε ενδιαφέρον και..για την πειθαρχία στους αρειμάνιους οπαδούς του για να συγκρατήσει την ορμή τους,για να προληφθούν μεγάλα δεινά στον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό του Πόντου.
Εξ άλλου κατηύθυνε την δράση των ανταρτών στην σκληρή τιμωρία και στον φόνο των Τούρκων εκείνων που βούτηξαν κάποτε τα χέρια τους στο αίμα του αόπλου πληθυσμού της Σαντάς. Γενικώς οι αντάρτες δεν έκαναν τίποτε χωρίς την έγκριση του αρχηγού.
Βασίλευε απόλυτη πειθαρχία και τάξη στις ομάδες των ανταρτών μας.Η παραμικρή αταξία στην δράση και στην κίνηση των ανταρτών μας δεν διέφευγε την προσοχή και την αντίληψη του αρχηγού,ο οποίος ποτέ δεν επέτρεψε να κάνει ότι θέλει ο κάθε αντάρτης της.
....Επικρατούσε τάξη και νοικοκυροσύνη στην διοίκηση των ομάδων,γιατί δεν θα είχε αλλοιώς καλό τέλος η ανταρσία μας".
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah