Αλέξανδρος Μιχ. Κοντοειδής

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012


Ο συγγραφέας και πολιτιστικός παράγοντας Αλέξανδρος (Αλέκος) Κοντοειδής, που πέθανε στην Αθήνα στις αρχές Φλεβάρη σε ηλικία 87 ετών, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στο νομό Κιλκίς, στον τομέα του πολιτισμού. Οι γονείς του προέρχονταν από τη νότια Ρωσία και εγκα­ταστάθηκαν με την ανταλλαγή στο Γερακαριό Κιλκίς. Υπήρξε, επίσης, ένας από τους διαλεκτούς συνεργάτες του περιοδικού «Ποντιακά».
Ξεκίνησε, μαζί με άλλους συγχωριανούς του, στη γενέτειρά του, το Γερακαριό Κιλκίς, την πολι­τιστική του προσπάθεια, διοργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις, στη δεκαετία του 1930 — από τις πρώτες στο νομό Κιλκίς - με έργα Ποντίων θεατρικών συγγραφέων, αγνώστων τότε στην Ελλάδα, όπως ήταν ο Γιώργος Κ. Φωτιάδης, του οποίου το έργο «Λαζάραγας» ανέβασαν το 1936, και συνέχισε με τη δημιουργία σημαντικής κοινοτικής βιβλιοθήκης, η οποία αποτέλεσε, για ένα διάστημα, σημείο αναφοράς και κέντρο από το οποίο πήραν παράδειγμα και άλλα χωριά του Κιλκίς, για να αναπτύξουν, έστω έναν υποτυπώδη, πολιτισμό.
Μαθητής στο γυμνάσιο Κιλκίς, λίγο πριν από τον β' παγκόσμιο πόλεμο, και ανήσυχος χαρακτή­ρας, διάβαζε τις δύο πρώτες εφημερίδες του Κιλκίς, τις εβδομαδιαίες «Αγροτική Ηχώ» του Πόντιου Χριστόφορου Μαυρίδη, και «Η Πρόοδος» των αδελφών από την Καβάλα Αντώνη και Βασίλη Νικολόπουλου — στη δεύτερη δημοσίευσε μερικά άρθρα του.
Διάβαζε, επίσης, όσα βιβλία μπορούσε να βρει, τότε. Αργότερα ήταν αναγνώστης πολλών εφημερίδων. Όταν ήταν γραμματέας της κοινότητας Γερακαριού, στις δεκαετίες 1950 και 1960, κάθε Σάββατο, που κατέβαινε στο Κιλκίς «φορτωνόταν» εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία και έφευγε για το χωριό του, το Γερακαριό. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας έφυγε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως γραμματέας στην κοινότητα — κατόπιν δήμο — Ελληνικού (Σουρμένων). Από εκεί και συνταξιοδοτήθηκε κατά τη δεκαετία του 1980.
Στη μελέτη του «Κιλκισιώτικα Πατριδογραφικά Θέματα», που εξέδωσε το 1982 ο Σύλλογος Κιλκισιωτών Αθηνών και Περιχώρων, περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περι­οχή και ιδιαιτέρως για την πόλη του Κιλκίς. Αναφερόμενος στον «Τύπο του Κιλκίς», γράφει για τον Πόντιο εκδότη της πρώτης εφημερίδας του Κιλκίς «Αγροτική Ηχώ» (κυκλοφορούσε μεταξύ 1933 και 1935):
 «Εκδότης, συντάκτης και τυπογράφος ήταν ο Χριστόφορος Μαυρίδης. Το γραφείο και το τυπογραφείο του ήταν κοντά στο πάρκο (του Κιλκίς) — δίπλα στο μεταγενέστερο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ευθυμιάδη Δημήτριου.
 Ο Χριστόφορος Μαυρίδης γεννήθηκε στον Πόντο και συγκεκριμένα στον Άη Γιάννη της Νίβαινας. Τα χρόνια που εξέδιδε την εφημερίδα ήταν χρόνια της ανόδου του Χίτλερ και της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης του Γ.(Γεωργίου) Κονδύλη.
 Ήταν θαυμαστής και κήρυκας των ιδεών του. Έμοιαζε καταπληκτικά με τον Χίτλερ και χτενιζόταν με τον ίδιο τρόπο (χωρίστρα κ. τ. λ.).
 Όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς οι αδελφοί Νικολόπουλοι — είχανε έρθει απ' την Καβάλα — κήρυξε πόλεμο ενάντιά τους γιατί στο πρακτορείο εφημερίδων και το βιβλιοπωλείο τους πουλούσαν αριστερά έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία). Πουλούσε ο ίδιος την εφημερίδα του. Κάθε Σάβ­βατο - μέρα του παζαριού - μ' ένα πιτσιρίκο, που κρατούσε παραμάσκαλα φύλλα της εφημερίδας, διέσχιζε τους κεντρικούς δρόμους του Κιλκίς και υποδείκνυε στον πιτσιρίκο σε ποιον να πουλήσει την εφημερίδα του. Οι θύμησές μου αυτές, σαν παι­δικές και ελλειπείς, είναι και πιθανόν να μην είναι απόλυτα ακριβείς».
Ο Αλέκος Κοντοειδής δημοσίευσε το 1969 στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Χάρη Πάτση ενυπόγραφο λήμμα για το Γερακαριό, όπου αναφέρεται και στα μεταλλεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή Γερακαριού – Βάθης.


Πάνος Καϊσίδης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας 




Share

1 σχόλιο:

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah