Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ

Ο δικηγόρος-αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Γερμανίας Ηλίας Ευθυμιάδης είπε ότι οι νέοι απόδημοι Πόντιοι της τρίτης και τέταρτης γενιάς των Ποντίων έχουν μια δική τους ιδιαιτερότητα, που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι ότι δεν έχουν γνωρίσει την πατρίδα τους, τον Πόντο, αλλά και τη μητέρα Ελλάδα την έχουν στερηθεί.
Παρ ’ όλα αυτά, βρίσκονται συσπειρωμένοι στους συλλόγους, μέσω και των ομοσπονδιών και αποτελούν τον εγγυητή της περιφρούρησης και της άξιας συνέχειας της πολιτισμικής, πνευματικής και εθνικής κληρονομιάς.

Η νέα αυτή δύναμη, η νεολαία, για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του 2000, χρειάζεται συντονισμό της δράσης της. Σήμερα, όλοι, και οι ίδιοι οι απόδημοι νέοι, αναγνωρίζουν την ανάγκη κινητοποίησής τους, για τη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της ενοποιημένης Ευρώπης. Δεν πρέπει να λείπουν οι Έλληνες νέοι από τη διαμόρφωση της κοινής πολιτικής στρατηγικής των κινημάτων της νεολαίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν πρέπει οι απόδημοι νέοι να λείπουν από το κάλεσμα αυτό της πατρίδας, δεν πρέπει δε πολύ περισσότερο η ποντιακή απόδημη νεολαία να μην είναι σημαιοφόρος αυτής της προσπάθειας. Μπροστά στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, οι νέοι απόδημοι Έλληνες ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που καθημερινά βρίσκουν μπροστά τους.
Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσει μια μελέτη, ένας ανοιχτός και πολύμορφος εθνικός διάλογος με τη νέα γενιά, αφού έτσι κι αλλιώς όλοι το ξέρουμε πως το μέλλον ανήκει στους νέους. Το μέλλον, όμως, φέρνει μαζί του την αγωνία, τον φόβο για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.
 Ποιος θα είναι ο ρόλος μας στην πολυπολιτισμική Ευρώπη; Θα είμαστε Έλληνες ή Ευρωπαίοι; 
Θα υπάρξει εθνική πολιτική σε μια ενωμένη Ευρώπη ή ευρωπαϊκή πολιτική σε έναν νέο κόσμο;
Ξεκινώντας από αυτήν την τελευταία ερώτηση, ανακαλύπτουμε πως υπάρχει ένας προβληματισμός, που περισσότερο μπορεί να απασχολήσει κάποιον άλλον Ευρωπαίο νέο, όπως π. χ. του Βελγίου ή της Ολλανδίας και αυτό γιατί ο Έλληνας έχει αποδείξει πως είναι αποφασισμένος να στηρίξει μια εθνική πολιτική για τον εξής απλούστατο λόγο: Ήδη εκκρεμούν σε βάρος της πατρίδας μας εθνικά προβλήματα με τεράστια σημασία για την ιστορική ύπαρξη και συνέχειά μας.
Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το κυπριακό, αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από τον προαιώνιο πολέμιο του ελληνισμού και υπεύθυνο για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το τουρκικό κράτος, η νέα αυτή δύναμη στη νέα τάξη πραγμάτων, που δεν έχει απολογηθεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και που αφού ολοκλήρωσε το εγκληματικό του έργο στον Πόντο, στη Μ. Ασία, στην Πόλη, στην Ίμβρο και Τένεδο, στη μαρτυρική Κύπρο, διεκδικεί με απροκάλυπτες προκλητικές ενέργειες τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, διατυμπανίζοντας ότι θα ηγηθεί των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Έλληνας και ιδιαίτερα ο απόδημος θα ακολουθήσει την εθνική πολιτική στην Ενωμένη Ευρώπη, μια εθνική πολιτική υπερήφανη, χωρίς όμως ίχνος εθνικισμού, γιατί όταν μιλάμε για εθνικισμό και για σωβινισμό εννοούμε τον τυφλό και αδιάλλακτο υπερπατριωτισμό σε συγκερασμό με αισθήματα περιφρόνησης και εχθρότητας προς τους άλλους λαούς, που καταλήγουν σε φιλοπόλεμη εχθρική διάθεση, σε εχθρικό μαχητικό πνεύμα.
Ίσως είναι καιρός να δειχθεί ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Θράκης και την αξιοποίηση του δυναμικού της Μακεδονίας, όλων των βορείων συνόρων και των νησιών του Αιγαίου. Αποτελεί ιστορική επιταγή, που και επίκαιρη είναι και εθνικά αναγκαία και απαίτηση του απόδημου ελληνισμού.
Είναι πικρή η διαπίστωση ότι ο Πόντος και η ιστορία μας περισσότερο, αλλά και η Μακεδονία και η Θράκη είχαν παραμεληθεί από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Λεί­πουν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα με τους βασιλιάδες της Μακεδονίας, με τους αγωνιστές Πόντιους αντάρτες, με τους Υψηλάντηδες, με τον Χρύσανθο μητροπολίτη Τραπεζούντας, με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία μας. Απουσιάζουν τα ονόματά τους από τα ελληνικά καράβια και τα γραμματόσημα. Ας ευχηθούμε να δούμε το χαρ­τονόμισμα με τους ήρωες του ποντιακού ελληνισμού και με το δίκαιο αίτημά μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Έχουμε αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης της γερμανικής κοινής γνώμης για τη γενοκτονία, αλλά και για τα εθνικά μας θέματα. Σε μια χώρα, βέβαια, που όλοι ξέρου­με ότι έχει τις δικές της μεγάλες ευθύνες στην ιστορία για τις γενοκτονίες μας.
Οι νέοι απόδημοι Πόντιοι στη Γερμανία, συμμετέχοντας ενεργά στη διοίκηση των συλλόγων και της ομοσπονδίας, στήνουν ημερίδες για τη γενοκτονία και τα εθνικά θέματα. Επιτελείται ένα τεράστιο εθνικό έργο, με δυσκολίες στην εφαρμογή του, αλλά με τη σιγουριά πως οι νέοι αυτοί είναι άξιοι συνεχιστές της ποντιακής ιστορίας, είναι οι νέοι Υψηλάντηδες και ιερολοχίτες.

Ηλίας Ευθυμιάδης
Εισήγηση στο Γ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού
Θεσσαλονίκη Μάης 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah