Γιώργος Θ. Παπαδόπουλος

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στους πιο διακεκριμένους Πόντιους συγκαταλέγεται ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργος Θ. Παπαδόπουλος, τόσο για την πνευματική του προσφορά όσο και για τη συμβολή του στα κοινά των Ποντίων.
Εκτός από τα δεκάδες άρθρα, με εκπαιδευτικά, κυρίως, θέματα, που δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά -σημαντικό μέρος τους στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία» -ο Γιώργος Θ. Παπαδόπουλος έγραψε και σημαντικές μελέτες για τον Πόντο, που εκδόθηκαν με τους τίτλους: 
«Προσκύνημα στον Πόντο» το 1997,
 «Ποντιακά σύμμικτα» το 1999, 
«Ιστορία της Αυλήαννας» (πατρίδας των γονέων του) το 2000, «Ποντιακές προσωπικότητες» το 2001,
 «Πόντος, ιστορικά μνημεία» το 2006 
και «Ο Πόντος και οι Πόντιοι» το 2008.
Στα βιβλία του, που από πρώτη ματιά φαίνεται να επαναλαμβάνονται σε αυτά όσα έγραψαν προγενέστεροι του, ο Γιώργος Θ. Παπαδόπουλος αναλύει και παρουσιάζει πτυχές από την ιστορία των Ποντίων και του Πόντου, που άλλοι είτε δεν τις πρόσεξαν είτε δεν διέθεταν τις γνώσεις και τη βαθύτητα στη σκέψη για να τις παρουσιάσουν.
Αν προσέξει κανείς τις χρονολογίες έκδοσης των βιβλίων του Γιώργου Θ. Παπαδόπουλου, θα διαπιστώσει ότι τα κυκλοφόρησε σχετικά αργά (από το 1997 και κατόπιν, δηλαδή μετά τη συνταξιοδότηση του το 1994 από τη μέση εκπαίδευση). 
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο διακεκριμένος Πόντιος ήταν επί πολλά χρόνια απασχολημένος στα κοινά των Ποντίων, ιδιαιτέρως, μάλιστα, στα διοικητικά του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», όπου διετέλεσε γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah