Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Αδαχτυλος Μιχαλης

Ισχανάντων Σαντάς 1894-Οσσα Λαγκαδά 1984

Δάσκαλος το 1921 στο Λαγκαδά και μετά στην Όσσα για 35 χρονια. Ηταν από τους λίγους που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν πολλά εποπτικά μέσα διδασκαλίας και αλλά βοηθητικά όργανα.

Σπούδασε στην Σαντά και κατόπιν στο Φροντιστήριο Τραπεζουντας, απ'οπου αποφοιτησε. Μετά την αποφοίτηση του ,δούλεψε μόνο για ένα χρόνο στην γενέτειρα του και το 1916 έφυγε για την Τιφλίδα της Γεωργιας, οπου επίσης δούλεψε για μικρό χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1920 και κατατάχτηκε στο Τάγμα Εθελοντών Πόντου υπό τον λοχαγό Ξενοφώντα Άκογλου, τον γνωστό Πόντιο λόγιο με το ψευδώνυμο Ξένος Ξενίτας και πήρε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Αποσύρθηκε από το "Τάγμα εθελοντών Πόντου" για να διδάξει στο σχολείο του χωριού Γκιόνεν, στην περιοχή Πάνορμου Μικράς Ασίας, που είχε μείνει χωρίς δάσκαλο. Ταυτόχρονα με τα μαθήματα ήταν επικεφαλής (τοπικός έφορος) του συστήματος προσκόπων Γκιόνεν.

Μαζί με τον κατά μερικά χρόνια μεγαλύτερο φίλο του Νίκο Τοπαλίδη πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων 'Η ΕΠΤΑΚΩΜΟΣ ΣΑΝΤΑ", τον οποίον στήριξαν στα πρώτα βήματα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah