Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Ο Δημήτρης Χρήστ. Παρασκευόπουλος υπήρξε εκπαιδευτικός, συγγραφέας, πα­ράγοντας του οργανωμένου ποντιακού χώρου και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου. Γεννή­θηκε το 1928 στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς από γονείς ποντιακής καταγωγής (από το χωριό Κανλικά της Τραπεζούντας). Στο χωριό Κανλικά, η οικογένεια ήταν γνωστή ως Παρασκευόγλη και είχε πολλούς συγγενείς στο γειτονικό χωριό Χολομάνα (τις οικογένειες Χατζηκίδη ή Χατσήκογλη). Ήταν συγγενής και της μεγάλης ηθοποιού του ποντιακού θεάτρου Αλεξάνδρας Χατζηκίδου, την οποία γνώρισε, όταν ήταν νεαρός, σε παραστάσεις της στη Θεσσαλονίκη.
Μετά την παιδαγωγική ακαδημία (της Θεσ­σαλονίκης), διορίστηκε δάσκαλος το 1951 στο Βατοχώρι Καστοριάς, όπου υπηρέτησε επί δύο χρόνια. Στη συνέχεια μετατέθηκε, στον Άγιο Αντώνιο Καστοριάς, όπου παρέμεινε έως το 1956. Σ' αυτό το μεταξύ (το 1954) παντρεύτηκε την Ελένη Νιφαδοπούλου (Ξανθιώτισσα, που έμενε με την οικογένεια της στην Καλαμαριά - Αδελφός της ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Καλαμαριάς Κυριάκος Νιφαδόπουλος, γνω­στός στα γήπεδα ως Κούλικας). Απέκτησαν δύο παιδιά, την Άννα και τον Χρήστο. Ακολούθησαν οι μεταθέσεις στο Νέο Σκυλίτσι (Καλονέρι) Ημαθίας (1956 έως 1966), και κατόπιν στην πόλη της Βέροιας (1966 έως 1973), στο 8ο δημο­τικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μπότσα­ρη. Συνταξιοδοτήθηκε το 1985, ενώ υπηρετούσε στην επιθεώρηση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οδό Ερμού της Θεσσαλονίκης.
Όταν υπηρετούσε δάσκαλος στη Βέροια, χρη­μάτισε για δύο κατασκηνωτικές περιόδους αρ­χηγός στις κατασκηνώσεις Κοστοχωρίου. Εκεί πήρε διάφορες πρωτοβουλίες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για τους μαθητές και το προσωπικό.
 ΣΤΗΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη δημοτική εκπαίδευση, ασχολήθηκε με το ποντιακό θέατρο ως συγγραφέας και ηθοποιός. Πιο συστηματικά τον απασχόλησε η συγγραφή θεατρικών έργων στη δεκαετία του 1970, όταν ήταν μέλος των δι­οικήσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πρώτα υπό την προεδρία του γιατρού Γιάννη Συμεωνίδη και στη συνέχεια - και κυρίως - υπό την προεδρία του εργολάβου οικοδομών και πολιτι­κού Γιάννη Λαζαρίδη, ο οποίος του ανέθεσε αρκετές υπευθυνότητες στους τομείς των δημοσίων σχέσεων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, και με τη συμπαράσταση και άλλων μελών του Δ. Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλο­νίκης, ο Τάκης Παρασκευόπουλος ανέπτυξε με­γάλη δραστηριότητα. Τότε ήταν που ανέλαβε και την υπευθυνότητα έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (κα­τοπινή «Εύξεινος Λέσχη»), στο τυπογραφείο του Σταύρου Ορφανίδη, στο υπόγειο της οδού Προ­ξένου Κορομηλά 26, στη Θεσσαλονίκη.
Συνόδεψε το θεατρικό συγκρότημα της Ευξεί­νου Λέσχης Θεσσαλονίκης σε όλες, σχεδόν, τις εξόδους του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως υπεύθυνος από την πλευρά του Δ. Σ.
 ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Έγραψε τα θεατρικά έργα: «Φώταγας με τ'ονεμαν», «Έρθαν οι εμπόρ'», που παραστά­θηκε για πρώτη φορά το 1983 από το θεατρικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή στη διανομή και του ίδιου του Δημ. Παρασκευόπουλου, και μεταγλωττισμένο στη νεοελληνική, εκδόθηκε με τίτλο «Οι καπνέμπο­ροι», τα μονόπρακτα «Έταιρον και η Λυγερή», σε ποιητική μορφή, «Τα ψύλλφ», «Το πρώτον μεροκάματον», «Ο Αδάμ και η Εύα».
Το 1996 συμμετείχε σε θεατρικό διαγωνισμό, που προκήρυξε ο Θεατρικός Οργανισμός «Θε­όδωρος Γρηγ. Κανονίδης - Απόλλων» της Ένω­σης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»- οργανωτής ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ερμής Μουρατίδης - με την τρίπρακτη ηθογρα­φία «Η χαρά τη Θυμίκας» και μοιράστηκε το β' βραβείο - θεωρήθηκε ότι κανένα από τα έργα που υποβλήθηκαν δεν άξιζε για το α' βραβείο- με τον φιλόλογο και θεατρικό συγγραφέα Δη­μήτρη Νικοπολιτίδη, που είχε υποβάλει στον διαγωνισμό το έργο του «Ο πρόεδρον τη χωρί».
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Χρήστος Σαμουηλίδης, Ερμής Μουρατίδης (που αποχώ­ρησε), Κώστας Λαχάς και Ηλίας Τσιρκινίδης (που δεν μπόρεσε να διαβάσει τα έργα, επειδή ήταν βαριά άρρωστος). Έγραψε, επίσης, την τρίπρακτη θεατρική ηθογραφία «Ποίον έν' το χρέος» και τα μονόπρακτα σκετς «Αέτς πα γί­νεται», «Τη ταουλί το ντόσιμον», «Ομιλείτε ελλενικά;» και «Τα σαρία».
Ύστερα από πολυετείς έρευνες σε όλη την Ελλάδα και επίμονη προσπάθεια, εξέδωσαν μαζί με τον Κωνσταντίνο Παναγ. Μαυρόπουλο το βιβλίο «Κανλικά» (πλήρης τίτλος: «Οι οικο­γένειες του προαστίου της Τραπεζούντας Καν­λικά και η εγκατάσταση τους στην Ελλάδα»), με σχεδόν πλήρη κατάλογο των οικογενειών.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Ήταν υπεύθυνος έκδοσης (1975 - 1978), από την πλευρά του Δ. Σ., της μηνιαίας εφημερί­δας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης «Το Βήμα», με επιμελητή έκδοσης τον δημοσιογρά­φο Πάνο Καϊσίδη. Κατά την περίοδο αυτή κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να αναβαθμί­σει την εφημερίδα στην εμφάνιση και τα περιε­χόμενα της, γράφοντας ο ίδιος διάφορα άρθρα και παίρνοντας συνεντεύξεις από γνωστούς Ποντίους.
Για την καλύτερη εμφάνιση της εφημερίδας είχε συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό - ακόμη και σε τσίγκους - που το φυλούσε σε έναν ειδι­κό χώρο, στο κτίριο του Οίκου Ακρίτα Φοιτη­τή της Ευξείνου Λέσχης, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας.
Δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά των Ποντίων κείμενα του σχετικά με τον Πόντο και τους Πόντιους - πολλά για το ποντιακό θέατρο -, ιδιαίτερα στη μηνιαία εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος» των αδελφών Πεταλίδη, της οποίας ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνιμος συ­νεργάτης, και στα περιοδικά «Ποντιακή Εστία» του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και «Πο­ντιακό Βήμα» της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ήταν ομιλητής σε συμπόσια για την ιστορία, τη λαογραφία και το θέατρο των Ποντίων, που οργάνωσε η Επιτροπή Ποντιακών Εκδήλωσεων, της οποίας υπήρξε μέλος του Δ. Σ., υπεύθυ­νος για το τμήμα ιστορίας. Ομιλητής ήταν και σε άλλες εκδηλώσεις, με θέματα πάντοτε σχετικά με το ποντιακό θέατρο, τη λαογραφία και τη λο­γοτεχνία των Ποντίων
Πέθανε τον Αύγουστο του 2006, μέσα σε λί­γους μήνες, χτυπημένος από μια σπάνια ασθέ­νεια και ενώ έκανε σχέδια για προσφορά του στο ποντιακό θέατρο.
  ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Τάκης Παρασκευόπουλος εξέφραζε τακτι­κά την πίκρα του σε φίλους για το γεγονός ότι δεν πήρε το α βραβείο, αλλά το β' (μαζί με τον Δημήτρη Νικοπολιτίδη) το 1996 στον θεατρικό διαγωνισμό του Θεατρικού Οργανισμού «Θεό­δωρος Γρηγ. Κανονίδης - Απόλλων» της Ένω­σης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», στον οποίο η τρίπρακτη ηθογραφία του «Η χαρά τη Θυμίκας» μοιράστηκε το β' βραβείο,
γιατί θεωρήθηκε από τους κριτές ότι κανένα από τα έργα που υποβλήθηκαν δεν άξιζε το α' βραβείο.
Ένιωθε, όμως, ικανοποίηση και μεγάλη υπε­ρηφάνεια για την ανταπόκριση που είχαν στο κοινό τα άλλα έργα του και κυρίως τα «Έρθαν οι εμπόρ'», «Φώταγας με τ' όνεμαν» και «Έταιρον και η Λυγερή». Για το τελευταίο καταλά­βαινε ότι σίγουρα συγκινούσε βαθιά όποιον το διάβαζε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah