Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο Πόντος Γεωγραφικά

Ο Πόντος βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Μικράς Ασίας και βρέχεται στον βορρά από την Μαύρη Θάλασσα, ανατολικά συνορεύει με την Λαζική (χώρα των Κόλχων),στα δυτικά με την Παφλαγονία  και στο νότο με την Καππαδοκία. Στα παράλια το έδαφος ειναι σχετικά ομαλό, με πυκνή βλάστηση.
Οριζόντια χωρίζεται στον παραλιακό και μεσογειακό Πόντο από την οροσειρά του Παρυάδρη-Ποντιακές Άλπεις(Μπαγλαρντάγ).Υπάρχουν ανάμεσα τους οροπέδια, φαράγγια και κοιλάδες, δύσβατα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Τα βουνά αποτελούν φυσική συνέχεια του Καυκάσου και του Αραράτ .Ανατολικά ο Πόντος χωρίζεται από την Αρμενία από το όρος Αντίταυρος και δυτικά χωρίζεται από την Καππαδοκία, από το όρος Αργαίο.
Άλλα βουνά ειναι το Ιλκας Νταγ,Καρα νταγ,Ελμαλι Νταγ,Δουλμεν Νταγ,Ακ Νταγ,Κεμερ Νταγ,Θήχης ή Κουλάτ Νταγ κ.ά.
Τα μεγαλύτερα από τα βουνά διασχίζουν κάθετα οι ποταμοί: Αλυς-Κιζιλ Ιρμακ,ο μεγαλύτερος ποταμός της Μικράς Ασίας, Ιρης-Γεζιλ Ιρμακ,Λυκος-Κελτικ,Θερμωδων-Τερμε Τσάι, γνωστός  από τον μύθο των Αμαζόνων, Μελάνθιος-Μελετ Ιρμακ,Κανις ή Χαρσιώτης, Πυξίτης ή Δαφνοπόταμος-Ντεγιρμεν Ντερε,Γιάμπολης κ.ά.
Οι μοναδικές λίμνες ειναι η Σιμωνίδα, η Θεμίσκυρα και η Στεφάνη. Τρία ειναι τα νησιά, μικρά και αυτά ,στις ακτές. Ειναι  η Φιλυρηϊδα, στο ακρωτήριο Ζεφύριο,η Αρητιάδα, απέναντι από την Κερασούντα και η Κιλικόνησος, στο  Ιασώνιο ακρωτήριο.
Στα δάση του Πόντου ευδοκιμούν τα αειθαλή κωνοφόρα έλατα, κυπαρίσσια, βαλανιδιές, φιλύρες(φλαμουριές), η σφενδάνη, οι φτελιές, φουντουκιές, άγριες κερασιές, άγριες μηλιές, άγρια ρύκα, αγριαχλαδιές, φραγκοστάφυλα, κρανιές, στα πεδινά μέρη ευδοκιμούσαν οι ελιές, οι λεμονιές, και οι πορτοκαλιές, καρυδιές, καστανιές, μηλιές, κερασιές(στην Κερασούντα, από όπου διαδόθηκαν στην Ευρώπη κατά την Ρωμαϊκή εποχή) και τα φυτά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αζαλέα, ροδόδεντρο, θυμάρι, δάκρυ της Παναϊας, τουτουγιάδες. Μερικά  από τα φυτά αυτά, όπως οι ξυνίθρες, τα  χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική ή σαν φαρμακευτικά βότανα.
Στα οροπέδια ( παρχάρια) φύτρωνε άφθονη χλόη, γιαυτό,  κατά τους θερινούς μήνες, οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν με τα ζώα τους σε αυτά.
Εκτός  από τα ήμερα υπήρχαν  και πολλά άγρια, όπως λύκους, αλεπούδες, αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα, λαγούς, αρκούδες , φασιανούς, πέρδικες, ορτύκια, μπεκάτσες, αγριοπερίστερα, αγριόπαπιες κ.ά.
Στη Θάλασσα υπήρχαν όλα τα είδη των ψαριών και σε μεγάλη αφθονία τα  χαψϊα(ένα είδος μικρής σαρδέλας, περίπου όπως ο γαύρος),τα οποία πάστωναν και τα πουλούσαν. Στα ποτάμια υπήρχαν πολλές πέστροφες, αλλά και διάφορα άλλα ψάρια.
Αγροτικά προϊόντα ειναι οι ξηροί καρποί, ο καπνός, τα όσπρια, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, το καλαμπόκι, το σιτάρι κ.ά.
Πρωτεύουσα του Πόντου η Τραπεζούντα. Άλλες πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες ζούσαν πολλές ποντιακές οικογένειες: Κερασούντα, Οινόη, Αμισός, Πάφρα, Αργυρουπολη, Αμασεια,Τρίπολη, Κοτύωρα, Σινώπη, Πλάτανα, Ριζαίο, Σεβάστεια, Όφι, Σουρμενα,Ματσουκα,Φατσα,Μερσιφουντα,Ινεπολη,Ατινα,Χοτζη(Κυμινα),Καβζα,Τοκατη,Πουλαντζακη,Σαντά κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah