Ο Τσατάλπασλης (δικέφαλος) Κώστη Αγάς, γόνος πλούσιας οικογένειας της Σαμψούντας έδωσε το παρών στον μεγάλο αγώνα ενάντια στις καταπιέσεις των Τούρκων που προσπαθούσαν να εξισλαμίσουν τους χριστιανούς των περιοχών Σαμψούντας και Πάφρας και γενικά του Δυτικού Πόντου..
Έγινε αρχηγός εκδικητών στις αρχές του 1720 και συνέχισε τον αγώνα του μέχρι το 1740 περίπου. Για είκοσι χρόνια αγωνιζόταν στα βουνά να κρατήσει αλώβητη τη χριστιανική του πίστη και συγχρόνως να προστατεύσει τους ομόθρησκούς του από τον εξισλαμισμό.
Για να επιτύχει στον αγώνα του πήρε την απόφαση να σταθεί δίπλα στους χριστιανούς, προστάτης και φρουρός, δημιουργώντας ένοπλο τμήμα από παλληκάρια της Σαμψούντας και της Πάφρας και να γυρίζει από περιοχή σε περιοχή και από βουνό σε βουνό, για να ενθαρρύνει τους χριστιανούς με την παρουσία του.
Οι Τούρκοι, γα να επιτύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή τον εξισλαμισμό και τον εκτουρκισμό των Ελλήνων, χρησιμοποιούσαν εναντίον τους όλα τα μέσα, όπως φυλακίσεις, θανατώσεις, βιασμούς και εξαδραποδισμούς κυρίως νεαρών γυναικών, πυρπολήσεις σπιτιών, κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών, δημεύσεις περιουσιών και άλλα πολλά.
Γεννημένος στη Σαμψούντα, όπου γνώρισε τις βιαιότητες των Τούρκων, δεν άργησε να συνειδοποιήσει το κακό που προερχόταν από τους Τούρκους, από πολύ παλιά.
Μόνη λύση θεώρησε ο Τσατάλπασλης Κώστη Αγάς η αντίδραση από την πλευρά των Ελλήνων και η εκδίκηση για ό,τι έκαναν οι Τούρκοι με τους ντερεμπέηδες.
Ο Κώστη Αγάς και η οικογένεια του γνώρισαν την απάνθρωπη συμπεριφορά των Τούρκων. Ο ίδιος βασανίστηκε και φυλακίστηκε από τους Τούρκους και αποφυλακίστηκε δίνοντας μεγάλα ποσά. Όταν φυλακίστηκε, οι Τούρκοι δέσμευσαν ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειάς του. Έτσι, όταν αποφυλακίστηκε, δεν είχε στον ήλιο μοίρα.
Του υποσχέθηκαν ότι θα του έδιναν πίσω την περιουσία του μόνον αν γινόταν Τούρκος, οπότε θα είχε και μια καλή θέση στην τουρκική διοίκηση.
Ο Κώστη Αγάς, όμως, προτίμησε την αντίσταση για να εκδικηθεί τους Τούρκους δυνάστες του. Από τις αρχές του 1720 άρχισε τη δράση του ως εκδικητής — εσκιάς, όχι μόνον ως απλός αντάρτης, αλλά σχηματίζοντας γύρω του μια ευέλικτη ομάδα γενναίων ανδρών, που ζούσαν και οι ίδιοι κάτω από τις ίδιες με τον Κώστη Αγά συνθήκες και ζητούσαν τρόπους αντίδρασης, αλλά και εκδίκησης.
Την περίοδο αυτή, μετά το 1680 και μέχρι περίπου το 1750, η τουρκική συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες ήταν περισσότερο σκληρή παρά ποτέ από τους ντερεμπέηδες (τιμαριούχους ή τσιφλικάδες). Όλες οι προσπάθειές τους είχαν ως σκοπό τον εξισλαμισμό των χριστιανών.
Μέσα στη λαίλαπα αυτή των διώξεων και του μαρτυρίου, δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει απαθής ο Κώστη Αγάς ο Τσατάλπασλης. Συγκρότησε την ομάδα του και έδρασε κατά των Τούρκων, όταν ήταν ντερέμπεης στην περιοχή Σαμψούντας - Πάφρας ο Κερίμ Αγάς.
Σκληρός και εκδικητικός ο Κώστη Αγάς, δεν δίσταζε να σταθεί και μόνος του απέναντι σε πολλούς Τούρκους και να εκδικηθεί όσο περισσότερους μπορούσε. Με την εκδίκηση και μόνον, θεωρούσε, ότι θα έπαιρνε ικανοποίηση για τα πάνδεινα που έπαθε ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του.
Όταν οι Τούρκοι έδιναν αφορμή με κακή συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον Έλληνα, ο Κώστη Αγάς συγκέντρωνε τους άνδρες του και χωρίς πολλές σκέψεις, έκανε επίθεση σε αφύλακτα χωριώ των Τούρκων και έκανε τα ίδια στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτόν διαμηνούσε στους Τούρκους να συμπεριφέρονται καλά στους χριστιανούς, γιατί ήταν έτοιμος να κάνει και χειρότερα. Η εκδίκηση αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο αντίδρασης. Διαφορετικά έπρεπε να αλλαξοπιστήσουν, κάτι που δεν ήθελε κανείς.
Αρκετοί Τούρκοι, κυρίως οι προύχοντες, ζητούσαν από τον ντερέμπεη έλεος για τους χριστιανούς, γιατί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ήταν εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες της εκδίκησης των Ελλήνων.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν γεροντότεροι πρόσφυγες, υπήρχαν Τούρκοι που ζητούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή δράσης των εσκιάδων — εκδικητών και να πάνε σε πιο ασφαλή μέρη για τους ίδιους.
Ο ντερέμπεης, όμως, αντιδρούσε και απειλούσε τους μουσουλμάνους, αν φύγουν, να αρπάξει τις περιουσίες τους, όπως είχε το δικαίωμα.
Έτσι γράφτηκε η ιστορία ενός ακόμη εκδικητή, του Τσατάλπασλη Κώστη Αγά.
Γιώργος Αντωνιάδης
Οικονομολόγος-Συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου