Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η βράβευση της Ντίνας Αμανατίδου

Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων της βασίλισ­σας Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας, η αυστραλιανή κυβέρ­νηση ανακοινώνει τις διακρίσεις που απονέμει σε επιφανή μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας, για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.
Μεταξύ των 376 πολιτών που τιμήθηκαν για το 2011 είναι και δύο ομογενείς, ο Γιώργος Καπέτας, και η Ντίνα Αμανατίδου.
Ο Γιώργος Καπέτας είναι κάτοικος του Ντάργουιν και τιμήθηκε για την προσφορά του στον ελληνικό πολι­τισμό της εν λόγω πόλης με το μετάλλιο Α Μ.
Η Ντίνα Αμανατίδου, κάτοικος της Μελβούρνης, τιμήθηκε για την προσφορά της στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας, και στα ελληνικά γράμματα, διά μέσου του σημαντικού λογοτεχνικού της έργου, με το μετάλλιο ΟΑΜ.
Σημειώνουμε πως την κ. Αμανατίδου είχαμε τη χαρά να τη γνωρίσουμε πριν από λίγα χρόνια, κατά τη διάρ­κεια της συμμετοχής μας στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώ­νονται στη Μελβούρνη το Μάιο κάθε χρόνο. Τότε μας είχε εντυπωσιάσει με την απαγγελία ποιήματος της για τη γενοκτονία.
Η Ντίνα Αμανατίδου, το γένος Παπανδρεοπούλου, γεννήθηκε στον Μελιγαλά Μεσσηνίας και τελείωσε τη Μέση Εκπαίδευση στην Αθήνα.
Αρχές του 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου γνώρισε το σύζυγό της Κυριάκο Αμανατίδη, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.
Από το 1958 άρχισε να δημοσιεύει σε ελληνικές εφη­μερίδες και περιοδικά της Αυστραλίας διηγήματα, ποιή­ματα και στοχασμούς (γνωμικό λόγο).
Σπούδασε νεοελληνικά και ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο New England της Νέας Νότιας Ουαλίας και επί σειρά ετών δίδαξε ελληνικά σε παραρτήματα του Victorian School of Languages, καθώς και σε παροικιακά σχολεία.
Το 1992 έλαβε μέρος στο πρώτο Συνέδριο Απο­δήμων Λογοτεχνών στους Δελφούς, ενώ το 1997 πήρε μέρος στο Συμπόσιο Ελληνίδων Λογοτέχνιδων της Δια­σποράς στην Αθήνα.
Έργα της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδι­κά της Αυστραλίας, της Ελλάδας και της Αμερικής, και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και αγγλικές ανθολογίες, καθώς και σε σχολικά βιβλία και ανθολόγια, και διδάχθη­καν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε τμήματα ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας.
Η προσφορά της Ντίνας Αμανατίδου στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίσθηκε από διάφορους φορείς της Αυστραλίας και της Ελλάδας με την απονομή τιμητικών διακρίσεων, Αθηνών το 1999, την Επιτροπή Λογοτεχνών Δήμου Αθηναίων «Η Θεά Αθηνά» το 1991, τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με Α' Βραβείο στην Λο­γοτεχνία το 1996.
Τον Δεκέμβριο του 2006 η Κυβέρνη­ση της Πολιτείας Βικτώριας της απέ­νειμε το Βραβείο Πολυπολιτισμού, για την πολύχρο­νη και σημαντική προσφορά της στην ελληνο-αυστραλιανή λογοτεχνία, και τον Ιούνιο του 2011 η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας της απένειμε το Μετάλλιο ΟΑΜ (Order of Australia Medal) για την προσφορά της στον πολυπολιτισμό της χώρας, και στα ελληνικά γράμματα, με το λογο­τεχνικό της
έργο. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπο­ρεί να δοθεί σε πολίτη της χώρας από την Κυβέρνηση.
Αφιερώματα στο έργο της έχουν φιλοξενήσει τα λο­γοτεχνικά περιοδικά της Μελβούρνης Αντίποδες το 1998 και Ο Λόγος το 2003, καθώς και τα περιοδικά της Ελλά­δας Μοριάς, Αιολικά Γράμματα και Επαφή της Καλαμάτας Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 19 βιβλία της Ντί­νας Αμανατίδου, με πολλαπλές επανεκδόσεις σε τρία από αυτά. 
Το έργο της καλύπτει τον έμμετρο λόγο, με επτά ποιητικές συλλογές, και τον πεζό λόγο με πέντε συλλογές διηγημάτων, έξι συλλογές γνωμικού λόγου, και ένα θεα­τρικό έργο.
Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τέσσερα νέα βιβλία της Ντίνας Αμανατίδου: τρεις ποιητικές συλλογές, η μία από αυτές με χαϊκού, και ένα βιβλίο γνωμικού λόγου.όπως από τον Σύνδεσμο Χελλένικ, Μελβούρνη, 1988 και 1996, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων
εκπαίδευσης, καθώς και σε τμήματα ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας.
Η προσφορά της Ντίνας Αμανατίδου στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίσθηκε από διάφορους φορείς της Αυστραλίας και της Ελλάδας με την απονομή τιμητικών διακρίσεων, Αθηνών το 1999, την Επιτροπή Λογοτεχνών
Δήμου Αθηναίων «Η Θεά Αθηνά» το 1991, τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με Α' Βραβείο στην Λο­γοτεχνία το 1996.
Τον Δεκέμβριο του 2006 η Κυβέρνη­ση της Πολιτείας Βικτώριας της απέ­νειμε το Βραβείο Πολυπολιτισμού, για την πολύχρο­νη και σημαντική προσφορά της στην ελληνο-αυστραλια νή λογοτεχνία, και τον Ιούνιο του 2011 η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας της απένειμε το Μετάλλιο ΟΑΜ (Order of Australia Medal) για την προσφορά της στον πολυπολιτισμό της χώρας, και στα ελληνικά γράμματα, με το λογο­τεχνικό της έργο.
Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπο­ρεί να δοθεί σε πολίτη της χώρας από την Κυβέρνηση.
Αφιερώματα στο έργο της έχουν φιλοξενήσει τα λο­γοτεχνικά περιοδικά της Μελβούρνης Αντίποδες το 1998 και Ο Λόγος το 2003, καθώς και τα περιοδικά της Ελλά­δας Μοριάς, Αιολικά Γράμματα και Επαφή της Καλαμάτας.
Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 19 βιβλία της Ντί­νας Αμανατίδου, με πολλαπλές επανεκδόσεις σε τρία από αυτά.
Το έργο της καλύπτει τον έμμετρο λόγο, με επτά ποιητικές συλλογές, και τον πεζό λόγο με πέντε συλλογές διηγημάτων, έξι συλλογές γνωμικού λόγου, και ένα θεα­τρικό έργο.
Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τέσσερα νέα βιβλία της Ντίνας Αμανατίδου: τρεις ποιητικές συλλογές, η μία από αυτές με χαϊκού, και ένα βιβλίο γνωμικού λόγου όπως από τον Σύνδεσμο Χελλένικ, Μελβούρνη, 1988 και 1996, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων.




Πάνος Καϊσίδης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας


Περιοδικο "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah