Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Γενεαλογικα των Πρώτων Κατοίκων της Νέας Σάντας Κιλκίς


Το βιβλίο αυτό του οδοντίατρου Χρήστου Πουνερίδη, με τίτλο "Γενεαλογικά των πρώτων κατοίκων της Νέας Σάντας Κιλκίς (1925-1939)", είναι ένας δημογραφικός κατάλογος των κατοίκων του προσφυγικού χωριού Νέας Σάντας Κιλκίς.
Περιλαμβάνει τη γενεαλογική εξέλιξη των κατοίκων του χωριού, από την ίδρυση του, το 1925 μέχρι το 1939.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Σάντας Κιλκίς κατάγονταν σχεδόν εξ ολο­κλήρου από την ηρωική Επτάκωμη Σάντα του Πόντου, γνωστή για τους εθνι­κούς αγώνες της και το υψηλό πολιτιστικό της επίπεδο.
Λίγες μόνο οικογένειες κατάγονταν από άλλα μέρη του Πόντου, όπως από το Σταυρίν, την Κρώμνη και τα Σούρμενα.
Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ο Χρήστος Πουνερίδης αν και είναι Σανταίος της τρίτης προσφυγικής γενιάς, είναι περήφανος για την καταγωγή του και λάτρης του γενέθλιου τόπου του, της Νέας Σάντας και για το λόγο αυτό, θεώρησε χρέος του με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, να συμβάλει στην έρευ­να της γενεαλογικής εξέλιξης του, καθώς και την ιστορική του συνέχεια.
Η αξία του βιβλίου είναι αναμφισβήτητη, εφ' όσον αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Θα συγκινηθούν ιδιαίτερα οι λίγοι εναπομείναντες της δεύτερης γενιάς, αυ­τοί που έζησαν, αγάπησαν και πόνεσαν τους ταλαιπωρημένους και βασανισμέ­νους πρόσφυγες γονείς τους, αυτοί που γνωρίζουν τις υπεράνθρωπες θυσίες των γονιών τους, για να στήσουν αυτό το όμορφο χωριό, που σήμερα το χαίρο­νται τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους.
Τα νέα παιδιά θα γνωρίσουν τους προγόνους, τους παππούδες τους, τη γε­νιά τους.
Θα γνωρίσουν τις ρίζες τους, θα γνωρίσουν τον εαυτό τους και δε θα νιώσουν μετέωροι σ' έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.
Ακόμη το βιβλίο αυτό θα χρησιμεύσει, σαν οδηγός στους μελλοντικούς ε­ρευνητές για κάθε είδους σχετική μελέτη.
Με την πρώτη ματιά στο βιβλίο, ίσως νιώσει κανείς την αυστηρή πειθαρ­χία ενός καταλόγου, μια κάποια κρυάδα, που αποδίδουμε μερικές φορές στην έρευνα.
Όμως, σ' αυτό το βιβλίο υπάρχει ένας ψίθυρος νοσταλγίας και αγάπης, γιατί μόνο όταν αγαπάει κανείς έχει το αίσθημα της προσφοράς.
Ο συγγραφέας ξόδεψε και κόπο και χρόνο, είχε βέβαια γραπτές πληροφο­ρίες, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, χρειάστηκαν πολλές προφορικές πληρο­φορίες για συμπλήρωμα, που τις μάζεψε, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι.
Και δεν θυσίασε μόνο το δικό του δικαίωμα στην ξεκούραση και τη δια­σκέδαση, αλλά και της οικογενείας του, της οποίας καταστρατήγησε τα δικαιώ­ματα.
Όλα αυτά τα θυσίασε, γιατί ο Χρήστος έζησε στο χωριό, τα όμορφα χρόνια της αθωότητας και μέχρι σήμερα ενδιαφέρεται για το καλό του χωριού.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Κιλκίς, με πολλά όνειρα.
Το βιβλίο γλυκαίνουν και οι ανεπανάληπτες παλιές φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού, που λένε ... χιλιάδες λέξεις.



Πόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah