Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΕΣΠΡΩΞΕ ΠΙΣΩ…

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μια ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Milliyet (3/6/2017), η οποία παραδόξως δεν αναδημοσιεύτηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.


Η είδηση είναι ενδιαφέρουσα, επειδή είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές το ακανθώδες θέμα της φυγής καταζητούμενων στην Τουρκία, για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σύμφωνα με την είδηση οι ελληνικές αρχές ασφάλειας «επαναπροώθησαν» στη Τουρκία δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και τέσσερα παιδιά, τα οποία ήρθαν διασχίζοντας με φουσκωτό τον Έβρο ποταμό.
Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν και ο υπαξιωματικός Χαλίλ Κουμτζού που καταζητείτο για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, κατά το οποίο συμμετείχε στην ομάδα των στρατιωτών που την νύχτα της 15ηςΙουλίου 2016, απήγαγαν τον αρχηγό της χωροφυλακής, στρατηγό Γκαλίπ Μεντί και τον μετέφεραν στη αεροπορική βάση Ακιντζί, όπου ήταν το επιτελείο των πραξικοπηματιών.

Κατά την είδηση το γεγονός συνέβη ως εξής:
Στις 2 Ιουνίου 2017 Τούρκοι στρατιώτες που περιπολούσαν στη παραμεθόριο του Έβρου, στην περιοχή του χωριού Σερέμ, άκουσαν παιδικά κλάματα. Όταν έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν δέκα άτομα μαζί με το φουσκωτό δίπλα τους. Μετά από έρευνα που έγινε στα στοιχεία ταυτότητας τους διαπιστώθηκε ότι μεταξύ τους ήταν ο απότακτος αξιωματικός Κουμτζού που προαναφέραμε, ο υφηγητής δρ. Φατίχ Ιλκαγιά από το Πανεπιστήμιο 19ης Μαΐου της Αμισού, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε νευραλγικό ρόλο στην οργάνωση του δικτύου Γκιουλέν στα πανεπιστήμια, δύο άτομα που θεωρούνται στελέχη του δικτύου, ένας εκ των οποίων συνοδευόταν από την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.
Ενώ η κυρία και τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, οι άντρες μετά τις ανακρίσεις τους παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στις αρχές ασφάλειας, αυτά τα άτομα συμφώνησαν στη Πόλη, με κάποιον «Κούρδο Αχμέτ» έναντι αμοιβής 2.000 Ευρώ κατά κεφαλή, να τους περάσει στην Ελλάδα. Τρεις μέρες πριν πέρασαν με φουσκωτό τον ποταμό Έβρο. Εκεί προχώρησαν προς τα ενδότερα της Ελληνικής παραμεθορίου και σε κάποιο σημείο τους συνέλαβε η ελληνική αστυνομία. Όταν σκοτείνιασε τους έβαλαν στο φουσκωτό με το οποίο ήλθαν και με αδιευκρίνιστο τρόπο τους έσπρωξαν προς την όχθη της Τουρκίας, όπου και συνελήφθηκαν.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες στη Τουρκία, τόσο στη περιοχή του Έβρου όσο και του Αιγαίου, συνελήφθησαν πολλοί καταζητούμενοι για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν, που ετοιμάζονταν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε εάν συμβαίνουν και άλλα παρόμοια περιστατικά όπως το προαναφερόμενο στα χερσαία και υγρά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όμως εξ αυτού του γεγονότος προκύπτουν διάφορες παρατηρήσεις και ερωτηματικά, που μπορεί να θέσει ο καθένας.
Μία ερώτηση είναι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από την δικαστική απόφαση να μην απελαθούν οι 8 αξιωματικοί της Τουρκίας, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και επιθυμεί να αποφύγει παρόμοια «καυτή πατάτα» με ανορθόδοξους τρόπους.
Μία άλλη ερώτηση είναι αν οι ελληνικές αρχές σκέπτονται παρόμοιες μεθόδους «επαναπροώθησης» να τις εφαρμόσουν και για πρόσφυγες (μετανάστες) που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Και η παρατήρηση αφορά τη στάση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Φαίνεται ότι κι αυτά είναι απορροφημένα με τον σχολιασμό του «Survivor», του τούρκου παραγωγού  Acun Ilicali και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με περιστατικά fast «επαναπροώθησης».

Αναμφίβολα η Ελλάδα δεν οφείλει να προστατεύσει άτομα που αναμείχθηκαν στην απόπειρα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης. Όμως και ως κοινή γνώμη δικαιούμεθα να γνωρίζουμε εάν σε παρόμοιες περιπτώσεις τηρούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και αν δεν τηρούνται με ποια κριτήρια παραβιάζεται το εγχώριο και διεθνές δίκαιο.


πηγη:http://anatoliblog.blogspot.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah