André Nicolayévitch Mandelstam

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Την Τετάρτη 13 Μάρτη 1918, η Εταιρεία Κοινωνιολογίας του Παρισιού, σε συνεδρίαση της, υπό την προεδρία του κυρίου Ribot*, με θέμα “Μελέτη των χωρών της Βαλκανικής”, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Τουρκία.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Andre Mandelstam**, καθηγητής Δικαίου του πανεπιστημίου της Πετρούπολης Ρωσίας, που υπήρξε αρχιγραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα διευθυντής νομικού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παρακάτω θα αναφέρουμε αποσπάσματα της ομιλίας του, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

"...Δε μίλησα μέχρις εδώ για το ισλάμ, διότι δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε την τούρκικη κακοδαιμονία. Βεβαίως ο Ιερός Νόμος του Προφήτη έζησε το χρόνο του και είναι επιζήμιος για την πρόοδο. Όμως δεν πιστεύω ότι είναι ο Ισλαμικός Νόμος που άλλαξε (μετέβαλε) ένα χαρακτήρα καλό και ανοικτό από του φυσικού του.
Οι Άραβες και οι Πέρσες, λαοί μουσουλμανικοί επίσης, άφησαν στον κόσμο θησαυρούς πολιτισμού.
Αν ρίξουμε τώρα μια ματιά στο ρόλο, που έπαιξε ο τούρκικος λαός στην ιστορία, αυτός ο ρόλος εμφανίζεται μάλλον τραγικός. Και αυτή η τραγωδία του τούρκικου λαού συνίσταται στο ότι από την ημέρα της εμφάνισής του στην παγκόσμια αρένα, δεν έκανε τίποτε για να νομιμοποιήσει την ύπαρξή του από την άποψη του πολιτισμού.
Δεν μπήκε στη ζωή των άλλων λαών παρά σκορπώντας χείμαρρους αίματος και δακρύων...
Δεν επιβεβαιώθηκε μέσα στον κόσμο παρά με τον πόλεμο και τις αλυσίδες...
Δεν έζησε παρά με σκλαβωμένους...
... Ο τούρκικος λαός δεν άφησε για τις επερχόμενες γενεές ούτε ένα μεγάλο όνομα ποιητή, καλλιτέχνη, γλύπτη, μουσικού, σοφού, στο οποίο θα μπορούσε η ανθρωπότητα ν’ αναφερθεί με χαρά και αγάπη. Δεν κατέθεσε καμιά προσφορά στο βωμό του Ωραίου, του Αληθινού, του Καλού. Υπήρξε ένας στείρος λαός, ένας λαός χωρίς φρούτα..."

Πόσο συμπυκνωμένα σε ρεαλισμό και αλήθεια είναι τα παραπάνω λόγια του Ρώσου διπλωμάτη!


 *Πρώην πρωθυπουργός Γαλλίας.
**André Nicolayévitch Mandelstam (1869 - 1949): Δικηγόρος, ακαδημαϊκός και διπλωμάτης, ένας πολύ καλός γνώστης του Ανατολικού Ζητήματος και του αρμενικού ζήτηματος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Ρωσικής καταγωγής (του αφαιρείται η ιθαγένεια  μετά τη Ρωσική Επανάσταση).

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah