Το αρχείο του Ellis Island και οι λόγοι της μετανάστευσης των Ελλήνων του Ποντου

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015


To Ellis Island ("Έλλις Αιλαντ") είναι ένα νησί το οποίο απο­τελεί τμήμα της Νέας Υόρκης. Είναι γνωστό παγκοσμίως ή τουλάχιστον στους λαούς της Ευρώπης, γιατί εκεί κατέβαιναν όλοι οι μετανάστες από τη Γη­ραιά Ήπειρο.
Σήμερα το κοινό μπορεί να ε­πισκεφτεί το Ellis Island και το μουσείο με το αρχείο στο οποί­ο επιτρέπεται η πρόσβαση. Το τελευταίο υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή, όπου μπορεί να έ­χει ηλεκτρονική πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος σε όλο τον πλανήτη. Από το αρχείο μπορούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για τις αφίξεις των μετα­ναστών από τις χώρες της Ευ­ρώπης και από αλλού. Η επίσκεψη στο ηλεκτρονικό αρχείο του Έλλις  Άιλαντ επι­φυλάσσει μερικές εκπλήξεις. Σε αρκετές αφίξεις πλοίων από τον ευρωπαϊκό χώρο συμπεριλαμβάνονται ταξιδιώτες που θέλουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την περιοχή του Οθωμανικού Πόντου.
Ο αριθμός των αφίξε­ων Ελλήνων από την περιοχή του Πόντου αυξάνεται κατακό­ρυφα το 1913. Την προηγούμε­νη χρονιά δεν έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής μεγάλους αριθ­μούς Ελλήνων από τη συγκεκρι­μένη περιοχή, οι οποίοι μετανα­στεύουν προς τις ΗΠΑ.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μετανάστες αυτοί δεν προέρ­χονται από όλες τις περιοχές του Πόντου, αλλά από συγκε­κριμένες. Μια από αυτές φαίνε­ται ότι είναι και η ευρύτερη πε­ριοχή της Ορντούς.
Στις 30 Ιουνίου 1913 έφτασε το πλοίο Patris στο Έλλις Άιλαντ. Μετέφερε συνολικώς 585 ε­πιβάτες στο  συγκεκριμένο ταξίδι προς τις Η.Π.Α. Από αυ­τούς 125 ήταν Οθωμανοί υπή­κοοι, οι περισσότεροι Έλληνες από τη Δυτική Μικρά Ασία και α­πό τον Πόντο.
Στη συνέχεια καταγράφου­με εκείνους τους μετανάστες οι οποίοι είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής τους την Ορντού. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται μό­νο για την πόλη ή για την περιο­χή της Ορντούς.
 Μάλλον, συμ­βαίνει το δεύτερο. Τούτο ενι­σχύεται και από μια ανάρτηση Ελληνοαμερικανού στο διαδίκτυο, ο οποίος αναφέρει ότι ο παππούς τους προέρχονταν α­πό ένα χωριό κοντά στην Ορ­ντού. (Βλ. στο διαδίκτυο λήμμα Tyrekidis)

Διατηρούμε τη λατινική γρα­φή των ονομάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στα αρχεία του Ελλις Αιλαντ:
Johannis Argyropoulos, υ­πηκοότητα τουρκική, Ορντού, 19 ετών,
Theoharis Gounopoulos, Ορντού, 17 ετών,
Jacovos Grigoriadis, Ορ­ντού, 34 ετών,
Paraskevas Grigoriadis, Ορντού, 17 ετών,
Georgios Hadji Mihailidis, Ορ­ντού, 18 ετών,
llias Iliadis, Ορ­ντού, 19 ετών,
 Christos Kapaiou, Ορντου, 27 ετών,
Johannis Kapoiou, Ορντού, 31 ετών,
llias Karesaridis, Ορντού, 19 ετών,
 Nicolaos Kyriakides, Ορντού, 18 ετών,
 Aristides Kyriakides, Ορντού, 16 ετών,
Efsthathios Lambrianidis, Ορ­ντού, 20ετών,
 Nikolaos Mpatsatsis, Ορντού, 21 ε­τών,
Theodoros Nathanail, Ορ­ντού, 38 ετών,
 Panagiotis Papadopoulos, Ορ­ντού, 17 ετών,
Johannis Papadopoulos, Ορ­ντού, 34 ετών,
G a b r e i I Papadopoulos, Ορ­ντού, 29 ετών,
Kyriakos Papadopoulos, Ορντού, 18 ετών,
Savos Paraskevopoulos, Ορ­ντού, 22 ετών,
Meletios Semertzis,Ορντού, 24 ετών,
Georgios Stefan idis, Ορντού, 20 ετών,
Christos Thomaidis, Ορντού, 18 ετών,
Triantaffilos Triantaffiledis, Ορντού, 18 ε­τών,
Triantaffilos Triantaffiledis, Ορντού, 17 ετών,
 Abraham Tyrekidis, Ορντού, 19 ετών,
 Dimosthenis Tzanactzidis, Ορ­ντού, 32 ετών,
Joannis Tzanactzidis, Ορντού, 22 ετών,
Chryssi Tzanidou, Ορντού, 22 ε­τών,
Fotini Tzanidou, Ορντού, 18 ετών,
Constantinos Vambakidis, Ορντού, 22 ετών.
Υπάρχουν κάποια ονόματα τα οποία δε φαίνεται να είναι ο­νόματα τα οποία ταιριάζουν σε κατοίκους του Οθωμανικού Πό­ντου. Είτε πρόκειται για λανθα­σμένη αναγραφή του ονόμα­τος, είτε για Έλληνες από άλ­λες περιοχές με μόνιμη έδρα/ κατοικία τον Πόντο ή κάτι άλλο το οποίο δεν μπορούμε να δια­γνώσουμε με τα στοιχεία που διαθέτουμε.

Την 1η Αυγούστου του 1913 έφτασε στο Έλλις Άιλαντ το πλοίο Rochambeu από το λιμάνι της Χάβρης με 184 συνολικώς επιβάτες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι κάτωθι με τόπο προέ­λευσης την Ορντού του Οθωμα­νικού Πόντου:
Nicolaos Adamadou, Ορ­ντού, 18 ετών,
Haralambos Andreadis, Ορντού, 19 ε­τών,
George Andreandis, Ορ­ντού, 17 ετών,
Nicolaos Adamadou, Ορντού, 25 ετών,
Hadji Afentoulis, Ορντού, 18 ε­τών,
Theodoros Kyriacou, Ορ­ντού, 18 ετών,
Theodoros Lazaris, Ορντού, 25 ετών,
Panagiotis Trefopoulos, Ορ­ντού, 18 ετών,
Christos G. Triantafilides, Ορ­ντού, 17 ετών,
Efsthathios G. Tsardaridis, Ορ­ντού, 32 ετών,
Haralambos Tsavdaridis, Ορντού, 18 ετών.

Και εδώ έχουμε κάποια επώνυμα ασυνήθιστα για κατοίκους του Πόντου. Και σε τούτη την περίπτωση παρα­τηρούμε ότι οι ηλικίες των μετα­ναστών είναι ιδιαίτερα μικρές. Οι λόγοι της μετανάστευσης θα πρέπει να σχετίζονται με την η­λικία.
 Μια εξήγηση του φαινο­μένου μπορεί να είναι η καθιέ­ρωση της υποχρεωτικής στρά­τευσης και για τους χριστια­νούς υπηκόους της Οθωμανι­κής Αυτοκρατορίας. Οι πιέσεις και οι παντοειδείς διώξεις τις ο­ποίες υφίστανται οι πληθυσμοί της περιοχής δε θα πρέπει να ή­ταν αφορμή για την μετοικεσία τόσο νέων ανθρώπων.
Η στρά­τευση αντίθετα δίνει μια πρώτη εξήγηση, αλλά χρειάζεται ακό­μη περισσότερο υλικό. Από την άλλη μια τέτοια αιτιολογία δεν εξηγεί το γεγονός ότι ο μεγαλύ­τερος αριθμός των μεταναστών προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές του Πόντου, κυρίως α­πό την περιοχή της Ορντούς και της Μεσουδιέ.
 Να υποθέσουμε ότι οι νεανικοί πληθυσμοί της περιοχής της Τραπεζούντας έ­φευγαν προς την κατεύθυνση της τσαρικής Ρωσίας;
Μετά το 1913 άρχισε και ο εποικισμός της Μακεδονίας από ελληνι­κούς πληθυσμούς, τόσο από την Βουλγαρία, τη νότια Ελλά­δα, όσο και από διάφορες πε­ριοχές της Οθωμανικής Αυτο­κρατορίας.
Μια εξονυχιστική έρευνα των αρχείων του Έλλις Άισλα­ντ θα έδινε ικανό υλικό για να κατανοήσουμε τα μεταναστευ­τικά ρεύματα των Ποντίων, πριν το ξέσπασμα των διώξεων.

 Όμηρος Ταχμαζίδης



Αξιζει να το δειτε:  http://www.ellisisland.org/

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah