Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

«23ος Ακριτικός Κύκλος»: από τους Ακρίτες του Πόντου

Την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Ιούνη και τη Δευτέρα 1 Ιούλη 2019, θα πραγματοποιηθεί ο "23ος Ακριτικός κύκλος" με ώρα έναρξης 9 το βράδυ, μέσα στο στρατόπεδο του  "Παύλου Μελά"  στο χώρο που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί συμβολική πατινάδα από Ποντιόπουλα, την Πέμπτη 27/6 πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:30 από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα (του Ποντίου Αγωνιστή), που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου στη Σταυρούπολη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου και θα καταλήξει στην κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων.
Επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, ποντιακά εδέσματα, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, ζωγραφικής, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, αναβιώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, προβολές με θέματα από τον Πόντο, καθώς και ποντιακό γλέντι με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες, αποτελούν τη πλούσια θεματολογία του 23ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ.
Ο 23ος Ακριτικός Κύκλος, εκ των κορυφαίων και μαζικότερων εκδηλώσεων πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα:
Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης)
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμου Παύλου Μελά
Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η ανακοίνωση των «Ακριτών», για το πενθήμερο εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτισμού, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν κι όμως είναι πολύ λίγα για να καλύψουν αυτό το ευρύ φάσμα και τον πλούτο του πολιτισμού της γης του Πόντου. Έτσι και εμείς συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι την αδιάκοπη προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στήριγμα της ανιδιοτελούς μας προσπάθειας η δική σας αγάπη, συμπαράσταση και υποστήριξη. Είκοσι τρία χρόνια τώρα συνομιλούμε τη γλώσσα της καρδιάς. Είκοσι τρία χρόνια τώρα ταξιδεύουμε μαζί στους δρόμους της παράδοσης. Ήχοι και εικόνες μας συντροφεύουν. Σας περιμένουμε στον κύκλο της παράδοσης και του πολιτισμού, στον κύκλο της καρδιάς μας...».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah