Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

"Ποντιακός Ελληνισμός"

Η πρώτη γενιά του ξεριζωμένου ποντιακού στοιχείου έφτασε στην Ελλάδα, μετά το 1922, γεμάτη από βιώματα ιστορικά και παραδόσεις ελληνικές, που είχαν διατηρήσει οι Έλληνες του Πόντου από αρχαιότατων χρόνων στην πε­ριοχή τους.
Φτάνοντας εδώ, δοκίμασαν την προσφυγιά σε όλη της την έκταση, εξαιτίας της δύσκολης περιόδου που πέρναγε την εποχή εκείνη η χώρα (μικρασιατική καταστροφή, προβλή­ματα από την ανταλλαγή πληθυσμών κ.τ.λ..

Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων του Πόντου στη Μικρασία ήταν γεμάτες δυσκολίες και κατατρεγμούς και απειδή ο Ελληνισμός του Πόντου ζούσε σχετικά απομονω­μένος, ως μειονότητα, δεν μπόρεσε να αποκτήσει μια σφαιρι­κή και αναλυτική εικόνα της μακραίωνης ιστορίας του.
Η δεύτερη γενιά, που μεγάλωσε στην Ελλάδα, γνώρισε και διατηρεί μέχρι σήμερα τις παραδόσεις και τα βιώματα των γονιών της, χωρίς να γνωρίζει σε μεγάλο ποσοστό την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η τρίτη γενιά διατηρεί με δυσκολία ποντιακές αναμνήσειςς που, παρ' όλα τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, κατάφεραν να αφομοιώσουν από τους γονείς και τους προγόνους τους.
Για τους λόγους αυτούς, το έντυπο αυτό θα προσπαθήσει να δώσει γενικά στους νεότερους το πνεύμα, τη μαγεία και ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, που, παρότι έζησαν απομονωμένοι στη Μικρτασία, μακριά από τη φυσική τους πατρίδα, την Ελλάδα, διατήρησαν για πολλούς αιώνες τον πολιτισμό τους. θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμη και σήμερα που ζουν στον ελληνικό χώρο και αλλού, διατηρούν τα παλαιά βιώματα, που βασίζονται, καθαρά, πάνω στην ελληνική φιλοσοφία και τον πολιτισμό.
Παράλληλα, φιλοδοξεί το έντυπο αυτό να λειτουργήσει και ως ερέθισμα προς τις νεότερες γενιές για πιο επισταμένη και αναλυτική μελέτη της γενικότερης ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα έχει ως συνέπεια τη γνώση και την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν οι Πόντιοι μπροστά στην ιστορία τους και την καταγωγή τους, μελετώντας, ταυτόχρονα, όλες τις υπάρχουσες βιβλιογραφίες και έρευνες, τις σχετικές με το θέμα αυτό.


Τάσος Ν. Τροχόπουλος

Εισαγωγικό σημείωμα και ο πρόλογος του συγγραφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah