Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Η προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Γ. Κωνσταντινίδη, που φιλοτεχνήθηκε σε προτομή από τον γλύπτη Κώστα Δημητριάδη (1881 - 1943) και βρίσκεται σήμερα στον προθάλαμο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, είναι το αρχαιότερο γλυπτό, όχι μόνον της συλλογής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων σχεδόν των νεότερων υπαίθριων γλυπτών της Θεσσαλονίκης.
Το έργο χαρακτηρίζεται από τους τεχνοκριτικούς ως άψογο από τεχνική άποψη, αλλά «απόλυτα ακαδημαϊκό ως προς το ύφος και την τεχνοτροπία του». Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνιέται ότι «συντηρητικό χαρακτήρα ακολουθούν κατά κανόνα οι προσωπογραφίες στη γλυπτική και ιδιαίτερα εκείνες του υπαίθριου χώρου».
Η προτομή είναι μαρμάρινη και έχει ύψος 68 εκατοστά. Φιλοτεχνήθηκε από τον Δημητριάδη το 1919. Στη βάση της, σε αντίθεση με άλλες, στις οποίες αναγράφονται τα έτη γέννησης και θανάτου των προσωπικοτήτων, σημειώνεται κάτω από το όνομα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η λέξη ΠΟΝΤΙΟΣ. Πρόκειται για το σημαντικότερο γνώρισμα, που θα συνοδεύει στους αιώνες τον οραματιστή, αγωνιστή, πατριώτη και δημιουργό Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Τραπεζούντα 1852 — Αθήνα 1930), που χάρισε τη σημαντική του βιβλιοθήκη στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 44 ζωγραφικούς πίνακες της συλλογής του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν γιος του Γεωργίου Κωνσταντινίδη, ισόβιου δήμαρχου της Κερασούντας.. Η μητέρα του ήταν Τραπεζούντια, από την οικογένεια του Χατζηκακούλογλου. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Κερασούντα. Έφηβος έφυγε από εκεί για την Αθήνα να συνεχίσει τις σπουδές του. Παρέμεινε στην Αθήνα έως το 1878.
Στα 22 του χρόνια έφυγε για τη Μασσαλία, όπου ζούσε ο έμπορος θείος του Διονύσιος Κωνσταντινίδης. Κοντά του παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια. Το 1883 ίδρυσε δικό του εμπορικό οίκο και επιδόθηκε στο εμπόριο με εκπληκτική επιτυχία. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φουντουκιών της Μασσαλίας και ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης, κάνοντας τα φουντούκια γνωστά σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα έδωσε μεγάλη ώθηση στην εισαγωγή και εξαγωγή σε όλα τα είδη ξηρών καρπών.
Υπήρξε ο κυριότερος από τους πρωτεργάτες της κίνησης για την ανεξαρτησία του Πόντου. Το 1918, ήταν πρόεδρος του «Παμπόντιου Συνέδριου» του Ελληνισμού του Πόντου που έγινε, με πρωτοβουλία του στη Μασσαλία (από τις 22 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουάριου 1918).
Από το 1918 και έπειτα, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μπήκε επικεφαλής της κίνησης για την ανεξαρτησία του Πόντου και προσέφερε σημαντικά ποσά, μαζί με τον προσωπικό του μόχθο για τη διεξαγωγή του αγώνα.
Τον Οκτώβριο 1917, με την επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία και την αποχώρηση των Ρώσων από τον Πόντο, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έστειλε επιστολές από τη Μασσαλία παντού όπου ζούσαν Πόντιοι και τους ζητούσε να οργανωθούν και να αγωνιστούν για τον κοινό σκοπό, που ήταν η ανεξαρτησία του Πόντου. Την ίδια περίοδο έκανε έκκληση στις Μεγάλες Δυνάμεις της Εγκάρδιας Συνεννόησης (Αντάντ), για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους του Πόντου, με πολίτευμα δημοκρατικό.
Ο Κωνσταντινίδης έστειλε και ταχυδρομικά δελτάρια με το χάρτη του Πόντου στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Έδωσε και συνεντεύξεις στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντ Έλλέν» του Παρισιού και δημοσίευσε χάρτη του Πόντου.
Η ταχυδρομική κάρτα με την προτεινόμενη Ποντιακή Δημοκρατία, που με έξοδα του τύπωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ως υπότιτλος σε γαλλική γλώσσα το επαναστατικό μήνυμα: «Πολίτες του Πόντου, ξεσηκωθείτε! Θυμήστε στα φιλελεύθερα έθνη τα ύψιστα δικαιώματα σας για Ζωή και Ανεξαρτησία». 
Το Α’ Παμπόντιο Συνέδριο, που έγινε στη Μασσαλία στις 22 Ιανουαρίου 1918 έστειλε στον επίτροπο (υπουργό) Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Λέων Τρότσκι τηλεγράφημα στο οποίο, ως πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έγραφε: «Συνέδριον, συγκληθέν εν Μασσαλία, πολιτών καταγόμενων εκ Πόντου, αποτελούμενον εξ αντιπρόσωπων πολιτών διαμενόντων εις Ηνωμένας Πολιτείας, εις την Ελβετίαν, εις την Αγγλίαν, εις την Ελλάδα, Αίγυπτον και εις όλας τας χώρας της Ευρώπης και της Αμερικής, σας παρακαλεί να συμφωνήσετε, αυτή η χώρα να αναλάβει τας τύχας της, ώστε μετά την αποχώρησιν των Ρωσικών στρατευμάτων να μην ξαναπέσει εις την Τουρκικήν κυριαρχίαν.
 Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσωμεν ανεξάρτητον Δημοκρατίαν, απο τα Ρωσικά σύνορα έως πέραν εις την Σινώπην, και παρακαλούμε να επεμβήτε δυναμικά εις αυτό το θέμα. Ελπίζοντες εις την αποτελεσματικήν σας υποστήριξην, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Δια το συνέδριον
 ο Πρόεδρος
 Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντινίδης.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah