Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Κ. Χατζόπουλος


O Γ. Κ. Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Πλατανιά Δράμας και ζει στη Δράμα. Πήρε δίπλωμα από τη φιλοσοφι­κή σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1959 άρχισε να ασχολείται με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία και τη λογοτεχνία. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως βοηθός του καθηγητή της λαογραφίας και ακαδημαϊκού Γεωργίου Μέγα (τον οποίο απασχόλησαν και τα ποντιακά).
Στη συνέ­χεια, και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008 — 2009 δίδαξε αφιλοκερδώς την ποντιακή διάλεκτο - μαζί με άλλους — σε σεμινάριο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας.
Σημαντικό είναι το έργο που προσέφερε ο Γ. Κ. Χατζόπου­λος ως πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να μειώνει την προηγούμενη προσφορά του, σε διάφορους τομείς του πολιτισμού, από το 1970 και μετά. Στη μεγάλη αυτή προσφορά συγκαταλέγονται:

Η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στη Δράμα
Ο Γ. Κ. Χατζόπουλος, ήδη από το 1960, είχε επισημάνει την ανάγκη για ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στη Δράμα, με άρθρα του σε διάφορα έντυπα και με επιστολές του και αναφορές προς το υπουργείο Πολιτισμού. Τελικά, οι πιέσεις του στις αρμόδιες αρχές έπιασαν τόπο και το μουσείο λει­τουργεί στη Δράμα εδώ και μερικά χρόνια, στεγάζοντας τις διάσπαρτες σε όλο τον νομό αρχαιότητες, καθώς και εκείνες που ανακαλύπτονται κατά τις τελευταίες ανασκαφές.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανακάλυψη και προβολή της αρχαίας κληρονομιάς της περιοχής Δράμας εντάσσονται και οι προτάσεις του:
1.   Για τον εντοπισμό αρχαίων κάστρων στην Πλατανιά, στην Πλατανόβρυση, την Αδριανή, τον Νικηφόρο και το Πυξάρι, και των προϊστορικών οικισμών στα ίδια πιο πάνω χωριά και αλλού.
2.   Για την ίδρυση ανεξάρτητης αρχαιολογικής υπηρεσίας στον νομό Δράμας, ώστε να γίνουν προγραμματισμένες αρ­χαιολογικές έρευνες, που θα αναδείξουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Επίσης, με άρθρα του ο Γ. Κ. Χατζόπουλος επιμένει στο να καταστεί επισκέψιμος από το ευρύ κοινό η ελληνιστική- περίοδος μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου — τάφος στην οδό Τροίας της Δράμας. Με εισηγήσεις του υποδεικνύει την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Δράμας, με ανασκα­φές, αναστύλωση του βυζαντινού τείχους και με τη δημιουργία υπόγειου μουσείου.
Την ανάδειξη και προβολή του κάστρου του Αγγίτη, στον δήμο Προσοτσάνης, με πολιτιστικές εκδη­λώσεις. Σε εισήγησή του βασίζεται η κίνηση για την επιστρο­φή των κειμηλίων και χειρογράφων της παλαίφατης μονής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, που έκλεψαν οι Βούλγαροι. Η ει­σήγησή του για δημιουργία Ιστορικού Αρχείου Δράμας έγινε αποδεκτή από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Άλλες εισηγήσεις του Γ. Κ. Χατζόπουλου για τον πολιτισμό
Σε εισήγησή του οφείλεται η οργάνωση συνεδρίων με θέμα «Τοπική ιστορία και πολιτισμός». Μέχρι τώρα έχουν οργανω­θεί πέντε συνέδρια, στα οποία ο Γ. Κ. Χατζόπουλος συμμετεί­χε ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών.
Μια άλλη εισήγησή του, προς το νομαρχιακό συμβούλιο Δράμας, αφορούσε το λατομείο του Προφήτη Ηλία, το οποίο πρότεινε να μετατραπεί σε ανοιχτό θέατρο, κατά το πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, όπου θα διοργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, σε συνεργασία με το φεστιβάλ αρχαί­ου δράματος των Φιλίππων. Η εισήγησή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το νομαρχιακό συμβούλιο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας — Θράκης.
Άλλες εισηγήσεις του: Ο καταρτισμός φακέλου για την αγιοκατάταξη του κτίτορα της μονής Ταξιαρχών, του Όσιου Γεώργιου Καρσλίδη, του οποίου τη ζωή και το έργο, ο Γ. Κ. Χατζόπουλος συνέγραψε σε τέσσερις τόμους.
Τον Νοέμ­βριο του 2008, η Δράμα τίμησε τον άγιό της με τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Ως πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών συνέβαλε στην πολιτιστική αποκέντρωση, με τη συνερ­γασία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με διαλέξεις, συνέδρια κ. ά., καθώς και στην έκδοση βιβλίων, που αναφέρονται στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό (εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία).
 Καθιέρωσε τη συγκρότηση ειδικής βιβλιοθήκης, με κώδικες και χειρόγραφα, που αναφέρονται στη Δράμα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στα γραφεία της Εταιρείας Δραμινών Μελετών.
Καθιερώθηκε ο εορτασμός της μνήμης, κάθε Οκτώβριο, του μάρτυρα — ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Άρμεν Κούπτσιου, με την επωνυμία «Κούπτσια», καθώς και η διεξαγωγή του συμβολικού αγωνίσματος «Δρόμος Θυσίας».
Ο Άρμεν Κούπτσιος καταγόταν από τον Βώλακα Δράμας. Συνελήφθη και θανατώθηκε από τους Τούρκους στην περιοχή Μυλοπόταμου. Ο Γ. Κ. Χατζόπουλος πρότεινε και το νομαρχιακό συμβούλιο Δράμας δέχτηκε να εορτάζεται η Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα στον Βώλακα.
Με ενέργειές του, αλλά και με προσωπική οικονομική συνεισφορά χτίστη­κε ο μικρός ναός του Αγιάννη του Προδρόμου κοντά στο χωριό Πλατανιά.
Αρκετά χρόνια τώρα προβάλλει την ιστορία και την παράδοση της περιοχής Δράμας σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, όπως της Παύλειας Εταιρείας Καβάλας, του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Παγκοσμίων Συνεδρίων Ποντια­κού Ελληνισμού κ. α.
Μαζί με τους μαθητές του 2ου γυμνασίου Δράμας, όπου υπηρέτη­σε ως γυμνασιάρχης, εξέδωσε δύο λευκώματα με εικόνες αρχαιοτήτων από τον νομό. Τα έσοδα από την πώληση των λευκωμάτων διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τέλος, ο Γ. Κ. Χατζόπουλος κάνει συχνά παρουσιάσεις θεμάτων ιστορίας και λαογραφίας στα περιοδικά «Αρχείον Πόντου» της Επιτρο­πής Ποντιακών Μελετών, «Ποντιακή Εστία» του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», «Παράδοση», «Ποντιακό Βήμα» της Ευξείνου Λέσχης Κο­ζάνης, το παλαιότερο «Ποντιακά Ιστορήματα», «Τραπεζούντα», «Βή­ματα», «Ποντιακή Λύρα» Χαϊδαρίου, στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Πρωινός Τύπος» Δράμας, «Ταχυδρόμος», «Επίκαιρος», «Επαρχιακός Τύπος», «Το Μοναστηράκι», «Πρόοδος», «Ενήμερος» κ. ά. Καθώς και από τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
1. Γλωσσικά και λαογραφικά Αντρεάντων Αμι­σού, τόμοι τρεις.
 2. Τα αρχαία ελληνικά θέατρα.
 3. Συμβολή στη λαογραφία του Κρυόνερου Ανα­τολικής Θράκης.
 4. Το Κρυόνερο της Ανατολι­κής Θράκης.
 5. Η άμαξα στον Πόντο.
 6. Η αγάπη και η ξενιτιά στην ποντιακή ποίηση.
 7. Η λαϊκή ιατρική στον Πόντο.
 8. Τα σχήματα λόγου στο γλωσσικό ιδίωμα Αντρεάντων.
 9. Η ζωή και το έργο του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρσλίδη.
 10. Θαύματα και προφητείες του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρσλίδη.
 11. Γεώργιος Καρσλίδης, ο θεόπτης και θεοφόρος πατήρ.
 12. Σύμμεικτα από το Αντρεάντων, τόμοι I, II, III.
 13. Γεώργιος Καρσλίδης, ο θαυματουργός.
 14. Μέσα από τον χαλασμό.
 15. Μελέτη των δημοτικών τραγουδιών του Πόντου, τόμ. Α' 16. Ιωσήφ ο Δίπιστος (μυ­θιστόρημα).
 17. Η εμβρυακή μορφή του θεάτρου και η λατρεία του Διονύσου στη χώρα των Ηδω- νών.
 18. Αγιάννης ο Πρόδρομος της Πλατανιάς (Δράμας).
 19. Η Αλιστράτη ως έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων — Δράμας και Ζιχνών.      
 20. Σε ξένη γη.
1. Αντιγράφοντας τη Ζωή (χρονογραφήματα σε δύο τόμους).
 2. Η λατρεία των αρχαίων θεών στην περιοχή της Δράμας.
 3. Διηγήματα.
 4. Μορφές των Ποντιακών Γραμμάτων.
 5. Προς Ευάγριον, τόμ. Α'.
 6. Το χρέος του πνευματικού ανθρώπου.
 7. Ιστορία και αρχαιολογικά ανάλεκτα του νομού Δράμας.
 8. Κεφάλαια ιστορίας της Ιεράς Μητρο­πόλεως Δράμας.
 9. «Δάκρα παραπονίας», ποντια­κά ποιήματα.

Πηγη: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah