Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ ζητούν οι οργανώσεις των προσφύγων.


Αγώνα για την επανασύσταση του Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ), που καταργήθηκε το 1998 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη, αποφάσισαν να δώσουν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών του προσφυγικού Ελληνισμού της Ανατολής, οι οποίοι συγκε­ντρώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία της επιτροπής Μακεδονίας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), στη Θεσσαλονίκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Αθανάσιος Λαγοδήμος, που είχε και την πρωτοβουλία της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κώ­στας Παπουτσίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Λευτέρης Χατζόπουλος, η εκπρόσωπος της Οικουμενικής Ομο­σπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Χριστίνα Γρηγοριάδου-Ψάλτη, το μέλος του Δ. Σ. της ΠΟΘΣ Καίτη Μελή-Παπαπαναγιώτου, ο νομικός σύμβουλος Νίκος Ιντζεσίλογλου και ο σύμβουλος της ΟΠΣΕ Βασίλης Καραμανλής. Η απόφαση τέθηκε υπόψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδί­ας Ποντιακών Σωματείων, που δεν συμμετείχε στη σύσκεψη, συμφώνησε με το περιεχόμενο της και συνυπογράφει.
Η απόφαση είναι η ακόλουθη:
«Για πρώτη φορά, εμείς οι φορείς του οργανωμένου προ­σφυγικού Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής, αποφασίσαμε να λάβουμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε ότι μας ανή­κει δικαιωματικά από τη Συνθήκη της Λοζάνης..
Τονίζουμε ότι δεν αντιπολιτευόμαστε καμία εξουσία, αλλά συμπληρώνουμε την πολιτεία εκεί που υστερεί, δηλαδή στην διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της καθ ημάς Ανατολής και της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
Δηλώνουμε ενωμένοι, εκπροσωπώντας πλέον του 1/3 του ελληνικού πληθυσμού μέσω των σωματείων μελών μας, δίχως κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, με πρω­ταρχικό μέλημά μας να αλλάξουμε το απαράδεκτο ΠΔ 137 του 1998, με το οποίο καταργήθηκε το ΤΑΠΑΠ, που χρη­ματοδοτούσε εν μέρει τα σωματεία μέλη μας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους.
Παραπέρα στόχος μας είναι ο διαρκής και στοχευμένος διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς, ώστε να επανασυσταθεί το ΤΑΠΑΠ, καθώς και η εξέταση του ενδεχόμενου προσφυγής, τόσο στο Συμβούλιο τη Επικρατείας όσο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένω­σης, για την τελική δικαίωση μας.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πολιτεία, από διαχει­ριστής της προσφυγικής περιουσίας, έγινε σφετεριστής της».

Πάνος Καϊσίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah