Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ Η μάχη της πλατείας Αγίας Σοφίας

Αρθρο της 18/05/2012

Στα μαχαίρια βρίσκονται ο Γιάννης Μπουτάρης και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) μετά την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να μην παραχωρήσει σε κανένα σωματείο την πλατεία Αγίας Σοφίας για τη διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
 Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε χθες με εκατέρωθεν δηλώσεις. «Τα διοικητικά μέτρα, τα πρόστιμα και απειλές μηνύσεων που ανήκουν στη λογική άλλων εποχών, που ο ελληνικός λαός τελεσίδικα έχει απορρίψει και καταδικάσει ιστορικά, δεν πτοούν ούτε σταματούν την ΠΟΕ», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Παρχαρίδης, υπογραμμίζοντας πως «οι πλατείες ανήκουν στο λαό».
Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης του δήμου, που υποστήριξε ότι «σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις, ασκεί ενωτική πολιτική έναντι κοινωνικής ομάδας». «Στο θέμα των εορτασμών της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, όπου αποτελεί κοινό μυστικό η διάσπαση του ποντιακού κόσμου σε δύο ομοσπονδίες, η διοίκηση του δήμου επέλεξε να μην προβεί σε αξιολογικές κρίσεις. Αντίθετα, ανέλαβε πρωτοβουλία και τιμά την ημέρα μνήμης με μια ενωτική επιμνημόσυνη δέηση από κοινού με την ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου κλήθηκαν, και πέρσι και φέτος, όλες οι ποντιακές οργανώσεις. Η διοίκηση του δήμου, σε αυτό το πνεύμα, δεν παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο σε καμία οργάνωση, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προνομιακή μεταχείριση της μιας έναντι της άλλης. Εάν υπάρχει οργάνωση που δεν θέλει να ενταχθεί σ’ αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάλλιστα να βρει χώρο, όμως όχι κοινόχρηστο», τονίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης.
Παράγοντες ποντιακών σωματείων που ανήκουν στην ΠΟΕ αποδίδουν την απαγόρευση του δημάρχου σε παραταξιακή σκοπιμότητα και όχι σε προσπάθεια ενότητας του ποντιακού κόσμου. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως περιγράφουν, έχει πολιτικούς δεσμούς με τον Γιώργο Τανιμανίδη και την οικογένειά του, που είναι ιδρυτές και πρωτεργάτες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ). Η κόρη του Τανιμανίδη, Στεφανία, είναι δημοτική σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη. Η ΠΟΠΣ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΠΟΕ (Γιώργος Παρχαρίδης), που ιδρύθηκε μεταγενέστερα, συγκεντρώνοντας στους κόλπους της περισσότερα σωματεία ανά την Ελλάδα. «Ο Γιάννης Μπουτάρης, στην ουσία, ενισχύει το διχασμό με την ενέργειά του, καθώς η εκδήλωση που διοργανώνει στηρίζεται από την ΠΟΠΣ», ανέφεραν οι παράγοντες, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο που η εκδήλωση Μπουτάρη γίνεται την ίδια ώρα και στο χώρο που διοργανώνεται κάθε χρόνο η εκδήλωση της ΠΟΠΣ».

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Πηγη: Μακεδονια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah