Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ασβεστη η φλόγα για τη Γενοκτονία του Πόντου!


Ασβεστη κρατούν τη φλόγα της μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των Ποντίων σε ολόκληρη τη χώρα, με πλήθος εκδηλώσεων, εν είδει μνημοσύνου, που ολοκληρώνονται τη 19η Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Φέτος, με την άδεια της Περιφέρειας, καταφέραμε για πρώτη φορά, να έχουμε στη διάθεσή μας για μία ολόκληρη εβδομάδα -από τις 13 μέχρι τις 20 Μαΐου- ένα περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος, από όπου θα μπορούμε να ενημερώνουμε το κοινό για τη Γενοκτονία των προγόνων μας, αλλά και να γνωστοποιούμε το κύριο αίτημά μας για τη διεθνή αναγνώρισή της» αναφέρει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων.
Φωτογραφία :Χρήστος Ζήνας

Ετσι, από την περασμένη Κυριακή οι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα έχουν τη δυνατότητα, με μια βόλτα στο Σύνταγμα, να ενημερώνονται σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς το ενημερωτικό υλικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά. Οι κεντρικές εκδηλώσεις -πένθιμου χαρακτήρα- κορυφώνονται την παραμονή της 19ης Μαΐου (ημέρα αποβίβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα), οπότε και θα πραγματοποιηθεί συμβολική ολονυχτία στην πλατεία Συντάγματος στη μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών - θυμάτων των Νεότουρκων και των κεμαλικών. Ανήμερα της επετείου θα ξεκινήσει από το Μουσείο της Ακρόπολης η ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης με απαγγελίες, ακριτικά τραγούδια και μουσικό αφιέρωμα στο Ποντιακό Ολοκαύτωμα.

Στη συνέχεια θα κατατεθεί στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με τους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς ενδεδυμένους με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Τέλος, θα θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.

«Αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα είναι παιχνίδι μπροστά στη θυσία εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε την ιστορική λήθη και ταυτόχρονα την επανάληψη ανάλογων γεγονότων, γι' αυτό αγωνιζόμαστε άλλωστε» καταλήγει ο κ. Βαρυθυμίδης, σχολιάζοντας το μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης.


Αγγελος Σκορδάς

Πηγη: Εφημεριδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"




http://santeos-best.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah