Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΑΝΤΑΙΩΝ



Στους Εθνικούς αγώνες

Το 1897, κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, από την Σάντα του Πόντου, ήρθαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν ως εθελοντές οι: Χειμωνίδης Μιχαήλ, Λαμπριανίδης Μιχαήλ, Φουστούλ Παντε­λής και Σοφιανός Αβραάμ.
Το 1904 - 1908 κατά τον Μακεδόνικο αγώνα ήρθε και πολέμη­σε εθελοντής ο Σανταίος Λαζαρίδης Χριστόφορος.
Το 1912 - 1913 κατά τους Βαλκανικούς πολέμους ήρθαν από την Σάντα του Πόντου εθελοντές, και πολέμησαν οι: Μαρουφί-δης Ιωάννης και Μουτίδης Παναγιώτης.
Το 1913 από το Σανταίικο χωριό Αντρεόφκα (Ζουρνατσιάντων) της περιοχής Σουχούμι, τέσσερα εικοσάχρονα παλληκάρια: Τσιλιγγερίδης Γεώργιος, Αλεξανδρίδης Ιωάννης, Χιονίδης Αλέξαν­δρος και Πηλείδης Γεώργιος πήραν την απόφαση και ήρθαν στην Ελλάδα για να καταταγούν εθελοντές στον Ελληνικό Στρατό για να πολεμήσουν και να κρατήσουν τα εδάφη της Μακεδονίας που ελευθερώθηκαν.
 Ήρθαν από το Σουχούμι στην Θεσ/νίκη μ' ένα Ιταλικό πλοίο. Την πρώτη βραδιά διανυκτέρευσαν στην εκκλησί­α της Αγίας Αικατερίνης (πίσω από το Διοικητήριο) και την επο­μένη παρουσιάσθηκαν στο Γ’ Σώμα Στρατού. Υπηρέτησαν την πατρίδα ως στρατιώτες και αστυνομικοί από το 1913 μέχρι το 1924. Συμμετείχαν στις μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας.
 Οι Αλέξανδρος Χιονίδης και Γε­ώργιος Πηλείδης όταν υπηρετούσαν το 1916 στην περιοχή Δρά­μας συνελήφθησαν από τους Βούλγαρους, παραδόθηκαν στην συνέχεια στους Γερμανούς και σαν αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο Γκέρλιτς Γερμανίας.
Το 1920 - 1921 ήρθαν στην Ελλάδα ως εθελοντές στρατιώτες οι Σανταίοι: Εφραιμίδης Σοφοκλής, Γιαμάκ Λεωνίδας, Αδάκτυλος Μιχαήλ, Γωνιάδης Χριστόφορος, Μαυρόπουλος Γεώργιος, Ε­φραιμίδης Ιορδάνης.

Αχιλλέας Πηλείδης
Δικηγόρος
   

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah