Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μιχαήλ Φρούντζε και οι Έλληνες του Πόντου

Ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούντζε είναι Μολδαβορώσος επαναστάτης ,που έγραψε στο ημερολόγιο του τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων του Πόντου, πηγαίνοντας με αποστολή στην Άγκυρα το 1921, πέρασε από το Βατούμ, την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα.
Το ημερολόγιο του εκδόθηκε με τίτλο "Ταξίδι στην Άγκυρα-Από το Βατούμ στη Σαμψούντα ,26-30 Νοέμβρη 1921".Γεννήθηκε στο Βέρνα της Άλμα Ατα το 1885 και πέθανε στο Λένινγκραντ το 1925.

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ


Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση του προβλήματος των εθνοτήτων της Τουρκίας από τους Σοβιετικούς- όπως αποτυπώνεται στο γραπτό του Φρούντζε - που βάζει σε ίση απόσταση τους θύτες και τα θύματα και ρίχνει όλη την ευθύνη για την κατάσταση στην Τουρκία στο τέλος του α' πόλεμου (1914-1918) στην ΑΝΤΑΝΤ- τη συμμαχία των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων κατά της Γερμανίας.
Γράφει ο Φρουντζε:"..Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Έλληνες που αποτελούν το κύριο εμπορικό στοιχείο εδώ (στην Τραπεζούντα) και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της πόλης και της περιοχής της, έχουν υποστεί τελευταία σειρά πιέσεων , που οφείλονται στην εχθρότητα των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, στην απροθυμία τους να υπηρετήσουν στον Τούρκικο Στράτο και στις προσπάθειες ορισμένων στοιχείων του ελληνικού πληθυσμού να δημιουργήσουν ξανά ποντιακό κράτος με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα ή την Σαμψούντα.

Αυτά τα ανυπόστατα όνειρα των Ελλήνων , που αποτελούν παντού μειοψηφία , υποστηρίχτηκαν με κάποιες δραστηριότητες στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη ( ο Φρουντζε δείχνει να αγνοεί την κινητοποίηση των Πόντιων στην Ευρώπη και την ανάπτυξη του αντάρτικου στον Πόντο , για το οποίο κάνει μικρή αναφορά μόνον όταν αναφέρεται στη περιοχή της Σαμψούντας) και έκαναν μεγάλη ζημία στην περιοχή και ιδίως στον ελληνικό πληθυσμό. οι εθνότητες που παλαιοτέρα ζούσαν ειρηνικά , έχουν γίνει τώρα εχθροί και η πάλη μεταξύ του είναι σκληρή και αιματηρή.
  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξόντωση των Ελλήνων, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ο αρσενικός πληθυσμός , από δεκαέξι χρόνων και πάνω, έχει στρατολογηθεί σε ειδικά τάγματα εργασίας και έχει σταλεί στην ενδοχώρα (Ερζερούμ , Σεβάστεια , Άγκυρα) , όπου χρησιμοποιείται στην κατασκευή δρόμων και οχυρωματικών έργων.."

Παρακάτω ο Φρουντζε σημειώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

"Πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως οι εθνικές ομάδες , που αποτελούν τον πληθυσμό της Τουρκίας , έχουν έναν και μοναδικό τρόπο για να λύσουν τις εθνικές τους διαφορές: εξοντώνουν ολοκληρωτικά τον αντίπαλο. Σε αυτό πρωτοστατεί η χριστιανή πλευρά , στο πρόσωπο των Ελλήνων .

 Αυτά που άκουσα εδώ για τα κατορθώματα του Κωνσταντίνου ( του βασιλιά , με την απόβαση στη Μικρά Ασία το 1919 ) στην περιοχή ξεπερνούν κάθε περιγραφή. Όχι μόνον αιχμαλώτισαν όλον τον αρσενικό πληθυσμό και τον μετέφεραν στην Ελλάδα , αλλά έκαψαν συστηματικά και αφάνισαν ολόκληρα χώρια. Πλήθη Τούρκων προσφύγων , που έχασαν τα πάντα , γεμίζουν τώρα την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολία".
Για την Σαμψούντα ο Φρούντζε εκτός των άλλων , αναφέρει ότι ο Ελληνικός πληθυσμός , όταν ο ίδιος έφτασε εκεί ήταν ανύ
παρκτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah