Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

«Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας»

 

"Οι Πρόξενοι Σμύρνης, εξαιρουμένων πάντοτε του Γερμανού και του Αυστριακού, σπεύδουν εις τας πυρπολουμένας Φώκας. Ευρίσκονται απέναντι ενός αγρίου πλήθους το οποίον σφάζει και αρπάζει. Αντικρύζουν πτώματα γερόντων εις τους δρόμους, κατατρυπημένα από τας λόγχας του Τουρκικού στρατού, φρίττουν προ του θεάματος των κρεμασμένων εις τα κρεοπωλεία Ελληνοπαίδων, αμφοτέρων φύλων. Σπεύδουν παντού με τας φωτογραφικάς μηχανάς οι Πρόξενοι και παρουσιάζουν όλας τας καταστροφάς και τας τραγικότητας εις τας πρεσβείας των"...
Πώς και γιατί αποφασίστηκε η εξανδραπόδιση των Ελλήνων στην πατρογονική τους Μικρά Ασία; Ποια η σχέση της γενοκτονικής πολιτικής των Οθωμανών και Νέων Τούρκων με την αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου; Ποιός ο ρόλος της Γερμανίας στην αιματηρή μετατροπή της νέας Τουρκίας σε εθνικό κράτος, χωρίς μειονότητες;
Ο Μιχαήλ Ροδάς, (1884 – 1948), συνέγραψε το εμβληματικό του πόνημα ακριβώς πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία να καταρρέει υπό την πίεση των συνασπισμένων δυτικών της Αντάντ και το μοίρασμά της να έχει μια καθοριστική για τον Ελληνισμό παράπλευρη απώλεια: των εκατομμυρίων γηγενών Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από τα χέρια του φανερού και άτακτου ύστερου οθωμανικού και νέου τουρκικού κράτους.
Ο Μιχαήλ Ροδάς εργάστηκε ως τυπογράφος στα πρώτα του χρόνια, δημοσιογράφος και αρθρογράφος, και συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και τραυματίστηκε.
Μετά από πολλές περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα, καταλήγει στην Σμύρνη, ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης, υφιστάμενος του σκοτεινού Αριστείδη Στεργιάδη. Έτσι, έχει το προνόμιο να παρακολουθεί από κοντά όλη την εξέλιξη των διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων κατά την διάρκεια της μικρασιατικής περιπέτειας.

Το έργο του «Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1916 στην Μυτιλήνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah