Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

TΑΜΑΜΑ Η ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


... Δραματική ήταν η συλλογή αυτών των παιδιών. Τα παιδιά στο αντίκρισμα του Έλληνα παπά, δασκάλου και Τούρκου αστυνομικού, τους οποίους ούτε καν γνώριζαν, αρνιόντουσαν να τους ακολουθήσουν.
 Η ταλαιπωρία της εξορίας και η πείνα που πέρασαν θέριωνε μέσα τους το φόβο να ακολουθήσουν άγνωστους ανθρώπους. Αγκάλιαζαν τους "θετούς" γονείς τους και με κλάματα ο αστυνομικός και με βία τα αποσπούσε για να πάρει και να τα φέρει στο στρατόπεδο.
Η εργασία αυτή κράτησε βδομάδες, μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα χαμένα ορφανά.
Συγκινητική η σκηνή στην αυλή του άμοιρου Χατζή Εμίρ του μπαλωματή των παπουτσιών, όταν η επιτροπή έφτασε και στη δική του αυλή. Δυο χρόνια τώρα μεγάλωσε δίπλα του τα δύο ορφανά αγόρια και τα αγάπησε πολύ. Είχε οκτώ κορίτσια και κανένα αγόρι. Τώρα που απέκτησε δύο αγόρια ήρθαν να του τα πάρουν. Έκλαιγαν τα δύο ορφανά έκλαιγε ολόκληρη η φαμίλια του Χατζη Εμίρ, αλλά ο νόμος είναι νόμος, ιδίως όταν αντιμετωπίζει αδυνάτους...

• Το βιβλίο ΤΑΜΑΜΑ ενέπνευσε την Υesim Ustaoglu να δημιουργήσει φανταστικό σενάριο σε συνεργασία με τον Πέτρο Μάρκαρη, στηριζόμενη στα ιστορικά δεδομένα του παρόντος βιβλίου, για να παρουσιάσει τα προβλήματα των ορφανών της Γενοκτονίας που εξισλαμίστηκαν και εκτουρκίστηκαν, ιδιαίτερα όταν έφτασαν σε ώριμη ηλικία ψάχνοντας τις ρίζες τους, και να σκηνοθετήσει την ταινία «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ». 
Το έργο είναι της γαλλικής εταιρείας SILK ROAD FILM COMPANY και είναι σύμπραξη των Κέντρων Κινηματογράφου Ελλάδας και Τουρκίας, που απέσπασε πολλά βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

•Ο συγγραφέας εκχώρησε τα συγγραφικά του δικαιώματα, από την τουρκική έκδοση, υπέρ της Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, που ανέλαβε την αναστήλωση της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

•Ο συγγραφέας και η μεταφράστρια κ. ΣΙΟΥ ΚΑΪ, εκχώρησαν τα δικαιώματά τους από την κινεζική έκδοση, υπέρ της δημιουργίας στην Σαγκάη, Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

•Ο συγγραφέας μετέφερε το έργο ΤΑΜΑΜΑ σε θεατρικό σενάριο, με σκηνοθεσία του Γιώργου Σιδηρόπουλου και το παρέδωσε σε δωρεάν χρήση εσαεί, στον Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».



Ο Γεώργιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στις παράγκες της Καλαμαριάς το 1936. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, με υποτροφία Fulbright και μετά σπούδασε Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ, στη Γερμανία. Ασχολούμενος με τα εθνικά μας θέματα, έχει επισκεφθεί τη γη των προγόνων μας, στη Μαύρη Θάλασσα, 52 φορές, από το 1960 μέχρι το 1998 και έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα 36 βιβλία, σχετικά με τον χώρο εκείνο, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν και στην αγγλική, γερμανική, ρωσική, τουρκική, αρμενική, κουρδική και κινεζική γλώσσα.

Το βιβλίο του, ΤΑΜΑΜΑ, βραβεύτηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, με το Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΗ, αλλά και απελάθηκε ο ίδιος από την Τουρκία, στις 5 Δεκέμβρη 1998, εξ’ αιτίας της επιρροής που επέφεραν έξι από τα βιβλία του, σε τουρκική έκδοση, στο χώρο της διανόησης και της νεολαίας, στη γείτονα χώρα. 
Τον Δεκέμβρη του 2000, η Ακαδημία Αθηνών, βράβευσε τον συγγραφέα Γεώργιο Ανδρεάδη, (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου), για το συγγραφικό του έργο, αλλά και για την αφύπνιση των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντίων της Μαύρης Θάλασσας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah