Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τέλος Α' Παγκόσμιου πολέμου - Οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί

Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, βρήκε νικημένες τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τις επονομαζόμενες και Κεντρικές Δυνάμεις.
Οι νικητές ήταν οι δυνάμεις της «Εγκάρδιας Συνεννόησης», της «Αντάντ», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, την οποία αποτελούσαν η Αγγλία, η Γαλλία, και η τσαρική Ρωσία. Στις Κεντρικές Δυνάμεις, εκτός από την Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, ανήκε αρχικά και η Ιταλία, η οποία, όμως, το 1915 - 1916 κήρυξε τον πόλεμο, αρχικά στην Αυστροουγγαρία, κατόπιν στην Τουρκία και μετά στην Γερμανία.
Αυστραλοί στρατιώτες στη μάχη της Καλλίπολης (1915)
Φωτογραφία Φρανκ Χάρλεϊ 91885- 1962)

Στις 6 Απρίλη 1917 μπήκαν στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου όξυνε τις αντιθέσεις όχι μόνο μεταξύ νικητών και ηττημένων, αλλά και μεταξύ των νικητών. Η αιτία αυτών των αντιθέσεων εντοπίζεται στην επιχείρηση ανεύρεσης νέων αγορών, δεδομένου ότι από το παγκόσμιο σύστημα των αγορών είχε αποχωρήσει, λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, η Σοβιετική Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα είχαν ακυρωθεί και όλες οι συμβάσεις που είχε συνάψει η τσαρική Ρωσία.
Η Εγγύς Ανατολή αποτελούσε στις νέες συνθήκες πεδίο σύγκρουσης, πρώτον λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου και δεύτερον λόγω της γεωγραφικής της θέσης που την καθιστούσε διεθνούς σημασίας συγκοινωνιακό κόμβο. Επιπλέον η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει προγεφύρωμα εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας. Η ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σήμανε και την προσωρινή αποχώρηση του γερμανικού κεφαλαίου από την περιοχή το οποίο είχε πραγματοποιήσει σοβαρή διείσδυση στην Εγγύς Ανατολή, σύμβολο αλλά και ουσιαστική κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν η σιδηροδρομική γραμμή Βερολίνου - Βαγδάτης.
Το κενό αυτό αλλά και τις ευκαιρίες που δημιούργησε η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άλλο σοβαρό αποτέλεσμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι δυνάμεις της «Αντάντ», η κάθε μια για τους δικούς της λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah