Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

"Κάστρον" Τραπεζούντας

Ο κορυφαίος Πόντιος χρονικογράφος του βυζαντινού κράτους των Κομνηνών της Τραπεζούντας Μιχαήλ Πανάρετος (γεννήθηκε γύρω στο 1320 και πέθανε γύρω στο 1390), την Τραπεζούντα που ήταν χτισμένη στη μέση, την αναφέρει ως Κάστρο, και ο Αθηναίος ιστοριογράφος Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (γύρω στο 1430 με 1490) την ονομάζει Μέγα Κάστρον. Και χρυσόβουλο της μονής του Φάρου- εκεί που είναι η Παναγία Χρυσοκέφαλος - αναφέρει την περιοχή της Μέσης Τραπεζούντας ως Παλαιόν Κάστρον.
 Τον 16ο αιώνα, την ίδια περιοχή (Μέση Τραπεζούντα, γιατί υπήρχαν και η Κάτω Πόλη και η Ακρόπολη), την ονόμαζαν Μισό Καστόρι’, δηλαδή Μέσο Κάστρο. Ο Μιχαήλ Πανάρετος διακρίνει τη Μέση Πόλη , το Κάστρο, από την Ακρόπολη, που την ονομάζει Κουλά (ή και Γκουλάς, όπως και στις Σέρρες), από την τουρκική λέξη κουλέ = πύργος).
Βυζαντινό  κάστρο Τραπεζούντας, δεξιά  μυστική έξοδος

 Ο μητροπολίτης της Τραπεζούντας Ιωάννης- Ιωσήφ Λαζαρόπουλος, που έζησε στα μέσα του 14ου αιώνα, ονομάζει τη Μέση Τραπεζούντα Κόρτη. Κόρτη ονομαζόταν, κατά τη βυζαντινή περίοδο, το σύνολο των σκηνών του βασιλιά ή του αρχιστράτηγου, που έπιαναν το κέντρο του στρατοπέδου. Στην Τραπεζούντα ονομαζόταν Κόρτη ο χώρος, όπου βρίσκονταν τα κυβερνητικά κτίρια.
Ο Βησσαρίων, από τους μεγαλύτερους λόγιους του 15ου αιώνα και καρδινάλιος της καθολικής Εκκλησίας (γεννήθηκε στην Τραπεζούντα μάλλον το 1403 και πέθανε στη Ραβένα της Ιταλίας το 1472), στο «Εγκώμιον Τραπεζούντος» αναφέρει ότι τα βασιλικά κτίρια χτίστηκαν στην τωρινή ακρόπολη που είναι μόνη της η ίδια ακρόπολη. Τα τείχη της είναι ισχυρότερα από τα τείχη οποιασδήποτε άλλης πόλης του κόσμου. Το τείχος που προστάτευε την πόλη και τα ανάκτορα, μέχρι ένα σημείο ήταν κοινό, αλλά από εκεί και πέρα προστάτευε μόνον τα ανάκτορα, αφού η Κάτω Πόλη, ήταν εντελώς απροστάτευτη. 
Τα τείχη που βλέπουν προς άλλες κατευθύνσεις, έχουν αρκετό ύψος, πάχος και άλλα οικοδομικά χαρακτηριστικά. Έτσι, προσθέτουν έκταση στα ανάκτορα και είναι τέτοια που μπορούν μόνον αυτά να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς. 
Στο παλάτι μπαίνουν από δύο πόρτες και μια πόρτα μικρότερη, έτσι ώστε να μην μπορεί ο εχθρός να μπει εύκολα. Στη μέση αυτού του χώρου υψώνεται το παλάτι, που είναι ασφαλισμένο από όλες τις πλευρές.

Ο Ιωάννης Ευγενικός (έζησε στις αρχές του 15ου αιώνα, ήταν συγγραφέας και νομοφύλακας των Κομνηνών της Τραπεζούντας) περιγράφει την Ακρόπολη και το Παλάτιν να είναι ασφαλισμένα από γερά τείχη και πύργους, αλλά και από τα γύρω ποτάμια και τα φαράγγια. Οι βασιλιάδες, λέει, είχαν τα ανάκτορά τους ψηλά στην Ακρόπολη, όπου δεν μπορούσαν να φτάσουν οι εχθροί των Κομνηνών.

Πάνος  Καϊσίδης
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

2 σχόλια:

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah