Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τηλεγράφημα του Ε. Ζαλοκώστα στον Ν. Θεοτόκη!!!!

Το μέγαρο Α. Συγγρού σημερινό Υπουργείο εξωτερικών.

Ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα που στάλθηκε από τον Ε. Ζαλοκώστα, υπουργό Εξωτερικών, στον Έλληνα πρέσβη στο Βε­ρολίνο Ν. Θεοτόκη με ημερομηνία 26 Δεκέμβρη 1916.
"Από την επιστολή, με ημερομηνία 5 τρέχοντος του πρέσβυ μας στη Σόφια ενημερωθήκατε για τη φρικώδη κατάσταση, στην οποία, βρίσκονται οι κάτοικοι των επαρχιών, που καταλήφθηκαν από τους Βουλγάρους.
Λεηλασίες, κλοπές, καταστροφές, ακόμη και θανατώσεις είναι εκεί στην ημερήσια διάταξη. Οι πληθυσμοί μας βυθισμένοι στη μιζέρια και εξαντλημέ­νοι από την πείνα αποδεκατίζονται από το θάνατο.
Ν. Θεοτόκης
 Οι εκκλησίες και τα ελληνικά σχολεία καταλήφθηκαν από τους Βουλγάρους, ενώ οι πρόκριτοι των πόλεων και χωριών ρίφθηκαν στις φυλακές.
Απευθύνουμε στη γερμανική κυβέρνηση τη θερμή προσευχή να λάβει τα πλέον σοβαρά μέτρα, για να θέσει τέρμα σ' αυτήν την αξιοθρήνητη κατά­σταση, προπάντων ν' αφαιρέσει τη διοίκηση της περιοχής από τα χέρια των Βουλγάρων και να την εμπιστευθεί σε Γερμανούς υπαλλήλους.
Να επαναλάβετε στη βασιλική κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο, αφού κα­τέλαβε ή άφησε να καταλάβει την Ανατολική Μακεδονία, πράγμα το οποίο - είναι έμμεσα αλήθεια- η αιτία όλων των δεινών που ζυγίζει τώρα επί της Ελ­λάδας, αφού ανήρεσε τις δοθείσες επίσημες διαβεβαιώσεις, ότι δε θα καταλά­βει τις μεγάλες μακεδονικές πόλεις και θα σεβαστεί τις ατομικές ελευθερίες, την περιουσία και τις καθιερωμένες θρησκευτικές συνήθειες, να αφήνει τώρα τους Βουλγάρους ελεύθερους να εξολοθρεύσουν το ελληνικό στοιχείο της Μα­κεδονίας.
Ευαρεστηθήτε να προχωρήσετε επειγόντως στα μνημονευθέντα διαβή­ματα και να μου κοινοποιήσετε το αποτέλεσμα. Σας παρακαλώ να εμπνευσθήτε απ' αυτό το τηλεγράφημα χωρίς, ν' αφήσετε αντίγραφο".
Εκλιπαρεί λοιπόν ο κύριος Ζαλοκώστας τη βοήθεια των Γερμανών να προλάβουν τη γενοκτονία. Τι ειρωνεία! τι κατάντια! ζητούμε έλεος και σωτηρία απ αυτούς, που ήταν οι εμπνευστές των διώξεων και της γενο­κτονίας παντού και ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah